Interaktivni programi i filmski stvaraoci iz celog sveta!
Slobodna Zona

Od petka 3. do nedelje 5. novembra u DKC-u, odmah posle projekcija filmova Muškarci ne plaču, Život od milijun dolara i Škola za buntovnike, predviđen je neizostavan prateći program Slobodne Zone – Noćni razgovori čiji je urednik Ivan Milenković. Publika će imati priliku da u prisustvu autora i eksperata razgovara o aktuelnim temama koje pokreću ova tri filma – koji su to politički mehanizmi koji ranjavaju duše, da li su demokratkse države izgubile zanimanje za svoje građane i zašto se ideja obrazovanja tako brzo urušava.


Beogradsku publiku u subotu 4. novembra u sali Art bioskopa Kolarac čeka prava filmska poslastica – celokupna Gvatemalska trilogija američke dokumentaristkinje i aktivistkinje Pamele Jejts.


Ovaj događaj je deo programa Ženska linija, koji svake godine podržava Rekonstrukcija Ženski fond. Gvatelmalska trilogija je jedinstveni kinematografski događaj koji obuhvata filmove: Kad planine zadrhte, Granito: Kako srediti diktatora i najnoviji, treći deo 500 godina. 35 godina autorskog rada i 500 godina borbe autohtonog majanskog stanovništva protiv represije kolonijalnih osvajača i vojne diktature stalo je u pet sati filma.


Specijalni gost Slobodne Zone Piter Kinoj, koproducent i koautor sva tri filma i dugogodišnji saradnik Pamele Jejts, publiku će voditi kroz Gvatemalsku trilogiju, a nakon projekcije poslednjeg filma odgovaraće na pitanja gledalaca.


U nedelju 5. novembra u Kinoteci, Piter Kinoj održaće interaktivni Masterklas na engleskom jeziku pod nazivom Editing Human Right Films, u okviru kog će publiku upoznati sa angažovanim pristupom filmu i modelu rada producentske kuće Skylight sa mladim ljudima. Masterklas je otvoren za studente filmskih škola, filmske profesionalce, aktiviste i zainteresovane ljubitelje filma. Zainteresovani mogu da se prijave putem onlajn formulara do 1. novembra.


U saradnji sa projektom Videodrom udruženja Transimage, autorka Orijan Brun-Mosketi će u Dvorani kulturnog centra 3. novembra u 17h predstaviti eksperimentalni film Zdravo brate: slike po Reneu Votjeu, filmski esej o francuskom sineasti, rađen po principima koje je on sam ustanovio i po kojima je radio, a koji postavlja pitanja o ulozi reditelja i filmova u društvu i smislu angažovanog filmskog stvaranja.

Svaki od filmova Renea Votjea je svojevrsni pamflet, odbrana potlačenih i žrtava istorije, mala ratna mašinerija u službi pravde. Kao i svako oružje u rukama pokreta otpora, oni se koriste, razmenjuju, pozajmljuju, odbacuju, uništavaju ili sakrivaju, i često bivaju zaboravljeni u svojim tajnim skrovištima. U tom svetlu, svaki od njegovih filmova je zaseban slučaj, epizoda nečega što verovatno predstavlja najplemenitiju i najromantičniju priču u istoriji filma. Puni ožiljaka, kakvi ovakvi filmovi znaju da budu, oni poseduju istinsku lepotu, ne samo u plastičnom i stilističkom smislu, već i u kontekstu kinematografije uzdignute do punog kapaciteta svoje neophodnosti i snage.

U saradnji sa Slobodnom Zonom, Filmskim Centrom Srbije i MEDIA Deskom Srbije, Balkan Documentary Center iz Sofije od 1. do 5. novembra organizuje treći modul programa BDC Discoveries, nakon dva modula održana u Sofiji i Prizrenu. Uz sedam timova koji su tokom cele godine razvijali dokumentarce sa internacionalnim potencijalom i multimedijalnom dimenzijom, u Beogradu će raditi i tri odabrana srpska tandema producent-reditelj.


U okviru BDC Discoveries, 4. novembra u Dvorani kulturnog centra biće održana projekcija turskog dokumentarnog filma Bağlar, uz gostovanje obe autorke i rediteljke filma Melis Birder i Berke Bas. Film govori o najmlađim košarkašima u Bağlaru, kvartu najvećeg kurdskog grada u Turskoj, koji se bore da uđu u nacionalnu ligu i uz pomoć sporta prevaziđu političke probleme u kojima odrastaju.


Odmah nakon filma zakazana je panel diskusija na temu plasmana regionalnih filmova u svetu. BDC Discoveries je i ove godine dobio podršku MEDIA programa Kreativna Evropa, a beogradsku radionicu je organizovao u saradnji producentskom kućom Wake Up Films iz Novog Sada.


I ove godine u Muzičkoj kući „Metropolis“ za predstavnike medija i poznavaoce filma održava se program na Kafi sa autorom. Prvi gosti biće članovi ekipe filma Dan oslobođenja i grupe „Laibach“. Tokom čitavog festivala, sve do 6. novembra ova druženja sa gostima Slobodne Zone vodiće rediteljka Jelena Gavrilović.

Slobodna Zona
Slobodna Zona

Filmski festival Slobodna Zona otvara se 1. novembra u Beogradu, Nišu i Novom Sadu dokumentarnim mjuziklom Dan oslobođenja o događaju o kom su pisali mediji širom sveta – nastupu ex-yu grupe Laibach u najzatvorenijoj i najtajanstvenijoj državi na svetu – Severnoj Koreji. Ovogodišnji filmski program čini bogata međunarodna i regionalna selekcija dokumentarnih i igranih filmova. Kompletan filmski i prateći program dostupan je na sajtu sajtu.