Hanu Paraušić očekuju koncerti u Crnoj Gori!

Foto: Matija Jelić, obrada: Denis Daničić

Hana Paraušić završila je osnovne, master i specijalističke studije na Fakultetu muzičke umetnosti u klasi prof. Ljiljane Nestorovske. Ona je harfistkinja, profesorka, član orkestra i slobodni umetnik. Osvojila je značajne nagrade i učila je od eminentnih harfista. Član je Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije, a od 2013. godine predaje u muzičkoj školi „Josif Marinković“ u Vršcu.

Na predstojećim koncertima u Crnoj Gori nastupaće kao solista I kao član orkestra čiji će dirigent biti maestro Daniel Glineur iz Belgije. Sviraće Dances sacred and profane za harfu I gudački orkestar Kloda Debisija.

Očekuju je nastupi u sledećim crnogorskim gradovima:

Ulcinj - Centar za kuturu, 2. april 2016.
Podgorica - Kulturno-informativni centar „Budo Tomović”, 5. april 2016.
Tivat - Centar za kulturu, 7. april 2016.

Harfistkinja Hana će svojim učešćem doprineti realizaciji projekta Omladinskog simfonijskog orkestra Umjetničke škole za muziku I balet „Vasa Pavić”, koji je odobren na Konkursu Ministarstva kulture Crne Gore, a sprovodi se u saradnji sa srednjim muzičkim školama iz Tivta, muzičkom gimnazijom „Jovan Misija” I Univerzitetom „Arte” iz Tirane.

Hana P. je u martu nastupala u Jerusalimu, a u julu će se predstaviti publici u Portugaliji. Takođe, ima zakazan koncert u Nišu 18. maja, gde će nastupati sa Niškim simfonijskim orkestrom i svirati Mocartov koncert za flautu i harfu.

-profesionalno_odevanje.gif

Nižu se nastupi u inostranstvu, zakazuju se koncerti u zemlji i regionu, ređaju se priznanja, aplauz nigde ne izostaje... Međutim, Hana i dalje nema svoj instrument. Nova harfa košta oko 15 000 evra.

„Nažalost nisam jedina koja je u toj situaciji i jako je teško. Kakav je to majstor koji nema svoj alat? Na kraju se sve svodi na snalaženje. Dok sam bila student mogla sam da koristim fakultetske harfe. Danas imam ogromnu sreću da mi je prijatelj pozajmio svoj instrument, jer je trenutno ne koristi. Šta ću dalje, nemam pojma. Harfa je vrlo skup sport, samo komplet žica košta od 700 do 1000 evra. Taj novac je veoma teško zaraditi ovde, a u porodici istog nema. Ono što me gura napred jeste ljubav prema muzici i vera u budućnost“, rekla je Hana Paraušić u intervjuu koji možete pročitati ovde.

Gordana Bušin

Pročitajte i:

Smederevo: U aprilu „Nušićevi dani"
Izložba „Amerika” stiže u vaš grad!
Utisci Mome Bjekovića - bez pardona!