Frontiers in Retreat: Otvaranje finalne izložbe
Frontiers in Retreat

Velikoj galeriji KC Grada predstavićemo multimedijalnu, internacionalnu, grupnu izložbu na kojoj vam predstavljamo umetnike koji su boravili u Srbiji u okviru projekta, ali i domaće umetnike, selektovane prema bliskosti teme kojima se njihova dela bave.


Projekat Frontiers in Retreat, čiji je fokus multidisciplinarni dijalog o ekologiji, bliži se svom kraju. Tim povodom KC Grad kao jedan od partnera na projektu prikazuje rezultate autora koji su prošli kroz razne delove Srbije poput Beograda, Zlakuse, Ečke, Bora i Sirogojna i stvarali na tim lokacijama.


Tokom proteklih pet godina publika je imala priliku da prati rad gostujućih umetnika, a neki od njih predstavili su deo svog stvaralašta i u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu 2014. Mirko Nikolić, Joanes Simon-Perret, Quelic Berga Carreras, Sara Maria Kariranta, Nabb+Teeri, Carl Giffney, Company i Radhildur Ingadottir predstaviće svoje stvaralaštvo inspirisano ekologijom i održivim razvojem. Uz gostujuće, postavku će zaokružiti odabrani domaći umetnici, čija umetnička praksa dotiče temu ekologije kroz različite aspekte, od kritičkog i konceptualnog do dokumentarnog: Dušica Dražić, Vladimir Bjeličić, Tijana Radenković, Mina Piščević i Vjeko Sumić. 

Projekat Frontiers in Retreat realizuje se uz podršku EU programa za kulturu i podržan je od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Edge Effects Serbia imaće niz pratećih programa koji uključuju radionice, obilaske muzeja sa umetnicima, projekcije video radova praćene panel diskusijama sa autorima. Pozivamo vas da uzmete učešće u nekom od pratećih programa, upoznate se sa umetnicima, učestvujete u diskusijama i time doprinesete finalnom cilju projekta: multidisciplinarnom dijalogu koji se tiče ekologije, kao gorućoj temi za budućnost.

Ljudmila Stratimirović
Ljudmila Stratimirović

Izložba Edge Effects biće otvorena do 3. decembra. Kustos izložbe je umetnička direktorka Kulturnog Centra GRAD, Ljudmila Stratimirović.