Filmski front: Danas kultura sve više gubi signal
Anabela Otos

Ove godine na festival „Filmski Front" pristiglo je oko hiljadu filmova iz celog sveta, a najviše prijavljenih bilo je iz Srbije. Takmičarski filmovi bili su raspoređeni u dve selekcije, „Međunarodnoj”, gde je pobednika glasanjem birala publika i selekcija „Srbija/region” , u kojoj je o pobedniku odlučivao žiri. Favorit publike je španski animirani film „Darrel”, a jedan od autora, Alan Carabanter Person, publici se zahvalio u video poruci.


Stručni žiri ove godine činili su reditelji Nikola Spasić, Stevan Filipović i scenaristkinja Melina Pota Koljević. Glavnu nagradu festivala žiri je dodelio  filmu „Najtopliji dani leta” rediteljke Maše Šarović, zbog preciznosti i kreativnosti rediteljske interpretacije skoro paradigmatične priče savremene mlade generacije, a posebnu pohvalu od žirija za glumačku igru dobili su Jovana Gavrilović i Marko Vasiljevića.

Anabela Otos
Anabela Otos

Nagradu za kreativni doprinos dokumentarnom i animiranom filmskom izrazu žiri dodeljuje filmu „Radiovizija” autorskog tima koji čine Miloš Tomić, Jelena Milunović, Gregor Zupanc i Igor Simić. Žiri je istakao „originalnost koncepta i visoki kvalitet animiranih segmenata koji precizno i suptilno prate dokumentarne audio snimke” ovog filmskog ostvarenja.


Posebno priznanje za režiju žiri dodeljuje filmu „Flafi” Milice Filipovski, za promišljen tretman prelomne životne situacije i uspešno ostvarivanje jedinstva komičkog apsurda i ozbiljnosti teme. 


Specijalno priznanje za emotivno i dramski uzbudljiv, ali i izrazito sofisticiran poetski filmski izraz pripada filmu „Kamen u ruci” reditelja Stefana Ivančića.

Lilit Andrić
Lilit Andrić

Sudeći po rečima direktorke Festivala Nine Latinović, Filmski Front na jako dobar način uspostavlja kontakt između kulture i publike.


„Pokazali smo da kultura ne gubi signal i da u Novom Sadu postoji velika zainteresovanost za kratkometražni film. Za sada ostaje samo da se nadamo da će i država shvatiti bitnost ovakog festivala kod nas“, poručila je direktorka.

Lilit Andrić
Lilit Andrić

Za tri dana trajanja festivala preko 2000 ljudi posetilo je ovu manifestaciju. Radionica „Tiho učimo o filmu" dokazala je da postoji veliko interesovanje najmlađe publike za filmski jezik, dok je radionica „Kako sastaviti projekat i aplicirati na konkurse Filmskog centra Srbije?” iznenadila brojem učesnika.


Ako je publika ona koja ocenjuje značaj i kvalitet onda je sigurno da je neophodno postojanje ovog Festivala. Filmski Front je uspostavio signal, nadamo se da će šumova na vezi biti sve manje i manje.