DKSG: 15. Evropski festival animiranog filma „Balkanima“
DKSG

Publika ovogodišnje „Balkanime imaće specijalnu priliku da vidi film III poljske autorke Marte Pajek koji je privukao pažnju na prestižnom festivalu u Kanu. Na „Balkanimi“ će biti prikazana i tri srpska ostvarenja: „Muzičke traume“, reditelja Miloša Tomića, animirani film „Eho“ u režiji Boriše Simovića i Koste Rakićevića, kao i film „Neputovanja“ autorskog tima koji čine Nikola Majdak i Ana Nedeljković.


Pored bogatog takmičarskog programa planirani su i programi „Panorama evropskog animiranog filma“, „Savremena italijanska animacija 5“, nagrađeni animirani filmovi sa festivala u Anesiju u izboru Sebastiana Sparera, program filmova „Višegrad Animation forum“ i „Panorama balkanskog animiranog filma“, koja donosi zanimljiv presek ostvarenja balkanskih zemalja iz prethodne godine.


Festivalski program započeće otvaranjem izložbe „SEDAM – Pogled na proces rada nove srpske animacije“ u Velikoj galeriji DKSG. Publika će imati jedinstvenu priliku da vidi crteže, skice, 3D modele, scenografije, lutke i druge materijale koji prikazuju kompleksan proces rada na animiranom filmu.


Ceremonija svečanog otvaranja zakazana je za utorak 2. oktobar u 20 časovaPoslednjeg dana festivala, u subotu 6. oktobra, biće prikazani nagrađeni filmovi, a u toku prepodneva i dva dečja programa. Detaljnu satnicu festivala možete pronaći na sajtu, a ulaz na sve programe je besplatan.


Izvor: dksg.rs