Energetska efikasnost u Dečijoj ustanovi Irig

Građanski pokret opštine Irig uručio je pre nekoliko dana elaborate energetske efikasnosti i energetske pasoše za objekte dečije ustanove „Dečija radost" u Irigu i Vrdniku. U ime nosioca projekta, Zoran Knežević - predsednik Upravnog odbora udruženja Građanski pokret opštine Irig uručio je projektnu dokumentaciju direktorki Dečije ustanove „Dečija radost", Lidiji Tomić.

Dokumentacija obuhvata Elaborate energetske efikasnosti i Energetske pasoše (urađene na osnovu Energetskih pregleda) za objekte u Irigu i Vrdniku. Time su stvorene pretpostavke za realizaciju planiranih i neophnodnih intevencija na energetskoj sanacije ovih objekata, a sve u cilju smanjenja potrošnje energije uz poboljšanje komfora.

DSC03691.jpg
FOTO: Irig

Pored predloga mera na poboljšanju energetske efikasnosti objekata definisan je i predlog mera za korišćenje obnovljivih izvora energije. Obostrano je izraženo očekivanje da će možda već naredne godine na ovim objektima biti postavljeni solarni paneli, fotonaponski paneli i/ili instalisane toplotne pumpe, čime će se supstitusati preskupi energenti fosilnog porekla sa „zelenom energijom".

_event_management.gif

Strateški cilj udruženja je stavljanje u funkciju nedovoljno istraženog energetskog blaga opštine Irig tj. njegovo stavljanje u funkciju održivog razvoja. Veliki broj sunčanih dana, biomasa šumskog i poljoprivrednog porekla, ogromni resursi uglja, tople vode i vode za piće pružaju našoj opštini razlog za dalja ulaganja i nove ideje iz ove oblasti, jer bi se izgradnjom energetskih kapaciteta rešilo pitanje nezaposlenosti i ostvarila energetska sigurnost celog regiona u decenijama koje su pred nama.

Dogovoren je nastavak odlične saradnje pošto je ovo samo prvi u nizu projekata koje planira Građanski pokret opštine Irig.


Pročitajte i:

Smederevo, vazda otvoreno!
E-word: Ovako možete negovati srpski jezik!
Ovako je bilo na Festivalu uličnih svirača!