Ponovo radi bioskop dobrog filma
Kulturni centar Beograda

U proteklom periodu DKC je obnovljen, tako da vas najstariji aktivni beogradski bioskop očekuje u novom, osveženom izdanju. Bioskop je dobio nov ulazni blok, a temeljno dubinski je očišćen i dezinfikovan svaki njegov kutak, kako biste se, uz pridržavanje propisanih mera predostrožnosti, u njemu osećali dobro i bezbedno.

Uvodena je jedna velika novina. Reč je o onlajn prodaji ulaznica, koja će vam omogućiti da karte kupite unapred, iz udobnosti svoga doma.

U Filmskoj galeriji, u foajeu DKC-a, očekuje vas izložba „Majstori, majstori”, posvećena kultnom ostvarenju Gorana Markovića, koju je priredila Maja Medić. Mnoštvo upečatljivih fotografija sa snimanja nostalgično će vam osvetliti proces nastanka nezaboravnog filma punog glumačkih bravura, koji slavi 40-ogodišnji jubilej. 


Nakon ove izložbe, okrenućemo se mladim snagama i radovima nastalim na edukativnim radionicama za srednjoškolce. Biće to prilika da vidite kako neki novi mladi ljudi sagledavaju ovaj sve čudniji svet oko nas i umetnički ga uobličavaju. Kraj godine u Filmskoj galeriji obeležiće prava poslastica – izuzetan presek opusa čuvene kostimografkinje i profesorke FPU Ljiljane Petrović, poznate po radu na savremenim klasicima, kao što su „Apsolutnih sto”, „Klopka”, „Turneja”, „Krugovi”, „Falsifikator”, „Otac” i drugi.


Do kraja godine nas tradicionalno očekuju i veliki festivali „Slobodna zona” i Festival autorskog filma, ali krenimo od početka.

Filmski program DKC-a 1–7. oktobar

U prvoj nedelji oktobra vam predstavljamo tri veoma posebna filma. Porodična drama „Istina”, u režiji japanskog maestra Koreede Hirokazua, pruža retku priliku da na velikom platnu zajedno vidite dve velike francuske dive, Katrin Denev i Žilijet Binoš. Ovaj film će se emitovati od 21.00 čas.


Tu je još jedna porodična drama, ali domaća i posve drugačija. Na čuvenom Berlinskom festivalu dvostruko nagrađeni „Otac” Srđana Golubovića, inspirisan je istinitim događajima i prati čoveka koji čini sve što je u njegovoj moći kako bi povratio svoju decu. U navedenom periodu, projekcije filma „Otac” počinju u 19.00 časova.


I konačno, „Sumrak u bečkom haustoru” Mladena Đorđevića briše granicu između igranog i dokumentarnog, duhovito i bizarno pripovedajući o našim gastarbajterima i njihovim snovima. Sumrak je na ovogodišnjem FEST-u nagrađen Politikinom nagradom „Milutin Čolić“, a osvojio je i nagradu publike za najbolji evropski film. Od danas do 7. oktobra ovaj film možete gledati od 17. časova.


Dobrodošli u bioskop dobrog filma! 


Izvor: Kulturni centar Beograda