Kragujevac: Počeo 27. Internacionalni festival harmonike
Pixabay

Prve večeri 27. Internacionalnog festivala umetnika harmonike nastupio je Kragujevački akademski orkestar akordeonista, koji je posle samo nekoliko meseci rada, u aprilu ove godine osvojio prvo mesto na 43. Međunarodnim susretima harmonikaša u Puli. Izveli su program od 7 kompozicija.


Prva kompozicija bila je „Noć na golom brdu“ Modesta Musorgskog  u aranžmanu Vojina VasovićaOblivion" Astora Pjacole bila je druga kompozicija, koju je izvela gostujuća umetnica Lidija Jevremović. Tokom večeri su izvođene i mnoge druge kompozicije.


„Ovaj festival svake godine okuplja najbolje izvođače mlađe generacije iz celog sveta. To je jedan od razloga što je naša akordeonistička scena prepoznata u celom svetu. Pored mladih pobednika svetskih takmičenja, već 30 godina naši gosti su i najpriznatiji profesori iz sveta harmonike", rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu i dodao da festivalu pripada značajno mesto na kulturnoj sceni grada.


Internacionalni festival umetnika harmonike osnovan je 1988. godine kada je formirana i kragujevačka škola harmonike. Od tada je na koncertnoj sceni Prve kragujevačke gimnazije nastupilo gotovo dve stotine najprestižnijih izvođača na harmonici, a Kragujevac je postao svetski prepoznatljiv centar u kome se formirao široki krug poštovalaca klasične harmonike.


„Trudimo se da održimo isti nivo festivala i već tri decenije u Kragujevcu okupimo najbolje svetske harmonikaše. I ove godine imamo privilegiju da svi pobednici najvećih svetskih takmičenja, koja se održavaju između dva festivala, budu naši gosti", kaže Milan Tomić, direktor festivala.


Svi koncerti održavaju se u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, sa početkom u 20 časova, a ulaz za posetioce je slobodan.


Izvor: ritamgrada.rs