BAŠTeAtar: I ove godine odlične predstave u Kragujevcu
BAŠTeAtar

Ovaj festival je nastao prošle godine sa idejom da promoviše nezavisnu pozorišnu scenu i okupi predstave koje nisu na repertoarima nijednog institucionalnog pozorišta. Večeras i naredne četiri večeri, moći ćete da odgledate pet predstava, odabranih od strane ovogodišnjeg selektora i umetničkog direktora festivala dr um. Aleksandra Đinđića, glumca i docenta na predmetu Gluma na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.


Kako je Đinđić najavio, za razliku od prošlogodišnjih „bučnih“, angažovanih predstava, ovogodišnju selekciju karakteriše „tiši ton“. 


„To ne znači da publika ove godine neće gledati predstave koje propituju našu stvarnost, tradiciju, nasleđe. Hoće, i te kako, ali sam želeo da se na drugom BAŠTeAtru otvori jedna, po mom mišljenju, veoma važna tema – tema izolacije, hermetičnosti, klaustrofobije, bekstva... Uz Epske Igrice vol. 2, koje se na neki način i oslanjaju, ali i nastavljaju na prethodno izdanje festivala, pred publikom će se naći predstave kojima sam u prethodnim redovima pokušao da nađem zajednički imenitelj“, istakao je Aleksandar Đinđić u svom izveštaju nakon selekcije ovogodišnjih predstava.

Svečano otvaranje festivala počelo je večeras, 1. avgusta u 20 časova u Knjaževsko-srpskom teatru, a nakon toga je Nikola Rakočević odigrao monodramu „Laura, molim te“ autora Milana Mrđe, u režiji Nikole Rakočević, Milana Mrđe i Slobodana Đuričića (Laura 2000, Beograd, Srbija).


Naredne večeri, 2. avgusta u Knjaževsko-srpskom teatru, u 20 časova, će početi predstava „Šuma mog drveta“ (Šumata na moeto drvo) Saše Dimoskog, u režiji Aleksandra Ivanovskog (Severno od Impakta, Veles, Severna Makedonija). Igra: Vasil Zafirčev.


Treće veče festivala rezervisano je za predstavu „Not the right leg“, autobiografski solo performans Danke Sekulović, u režiji Ane Popović (koprodukcija Cirkusfera i Tri groša, Beograd, Srbija). Predstava će se takođe odigrati u Knjaževsko-srpskom teatru u 20 časova.


U nedelju, 4. avgusta (Knjaževsko-srpski teatar) odigraće se predstava „Ovde je lepo - sečem drvo, jedem pasulj“ sa početkom u 20 časova, u režiji Milje Mazarak, autora Filipa Grujića (koprodukcija Fakulteta dramskih umetnosti i FIST-a - Festival Of International Student Theatre, Beograd, Srbija). Igraju: Filip Hajduković, Marko Mak Pantelić i Jelena Simić.


Poslednje veče, u bašti Doma omladine Kragujevac u 20 časova, izvešće se predstava „Epske igrice: Ženidba Dušanova“ po dramatizaciji i režiji Anđelke Nikolić (Umetnička trupa Hop.La!, Beograd, Srbija). Igraju: Anita Stojadinović, Đorđe Živadinović Grgur i Đorđe Branković.


Nakon svake predstave, u galeriji Doma omladine će se održati okrugli sto, gde će se sa glumcima i rediteljima razgovarati o samim predstavama.

Nagrade za najbolju mušku i najbolju žensku ulogu, za najbolju režiju, najbolji vizuelni identitet, kao i specijalna nagrada, i Gran pri „Slavica Slaja Urošević“ za najbolju predstavu, biće uručene 5. avgusta u bašti Doma omladine u 23 časa, nakon projekcije filma „Čvorovi - dokumentarni film o duhu jedne scene“.


Predsednik žirija ove godine će biti glumac Miloš Đorđević, a ostali članovi žirija biće Petar Mihailović, dramaturg i reditelj Jug Đorđević.

BAŠTeAtar 2018

Prošle godine je žiri, u sastavu Ane Kolbjanove, Gordana Matića i Ivana Tomića, dodelio sledeće nagrade:

  • Nagrada za najbolju mušku ulogu - Ivanu Markoviću za ulogu Ilje u predstavi „Praćka“;
  • Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Aniti Stojadinović za ulogu u predstavi „Epske igrice: Zidanje Skadra“;
  • Nagrada za režiju uručena je Anđelki Nikolić za predstavu „Epske igrice: Zidanje Skadra“;
  • Nagrada za vizuelni identitet pripala je predstavi Zorom kad je sasvim tiho;
  • Specijalna nagrada dodeljena je predstavi SMRT FAŠIZMU! O Ribarima i Slobodi;
  • Gran pri „Slavica Slaja Urošević“ dobila je mnogo puta nagrađivana predstava Beton mahala.

Prateći program festivala

  • 03. avgust (18h) - Promocija romana „Alma Maler“, Saše Dimoskog (Galerija Doma omladine)
  • 04. avgust (18h) - Javno čitanje komada „Prizori konstruisanog odnosa”, Dimitrija Kokanova (Bašta Doma omladine)
  • 05. avgust (21:30h) - „Čvorovi - dokumentarni film o duhu jedne scene“ (Galerija Doma omladine)

Celokupan program festivala pogledajte ovde:

Promo (Dom omladine Kragujevac)
Promo (Dom omladine Kragujevac)