Druga Agile Serbia Konferencija

Foto: Agile Serbian Conference

Širom sveta je aktuelan „hajp“ oko različitih metodologija za vođenje projekata – od tradicionalnih metoda projektnog menadžmenta, sve do sada već globalno zastupljenog agilnog pristupa. Postoji više Agilnih metodologija koje daju vrhunske rezultate u procesu razvoja softvera, u zavisnosti od tipa i potreba kompanije, ali je najčešće korišćen Scrum framework.

O AGILE-u se dosta priča i u srpskim IT kompanijama:
- Kako poboljšava organizacione performanse?
- Kako podiže motivaciju zaposlenih?
- Kako povećava zadovoljstvo klijenata?

Godišnje se održava mnogo meetup-ova i drugih edukativnih događaja u vezi sa ovom temom. Kao najveću prednost stručnjaci navode upravo bolju agilnost – brz i adekvatan odgovor na tržišne promene i zahteve klijenata, kao i visok stepen uključenosti razvojnog tima (programera) u proces planiranja i prezentovanja funkcionalnosti softvera. Samim tim, veće je i zadovoljstvo zaposlenih IT stručnjaka.

Najveći događaj Agilne zajednice u Srbiji i regionu je svakako Agile Serbia konferencija, koja će se ove godine održati 26. maja u Beogradu. Ovo je druga konferencija, a prva je prošle godine okupila preko 400 interesenata.

12088303_975917519137279_8073399457538092724_n.jpg

Foto: Agile Serbian Conference

Ovogodišnja tema je „Agile & Developers“, a prisutni će biti u mogućnosti da biraju program na tri scene Madlenianuma. EPIC scena je predviđena za predavanja; na DEV sceni će se voditi interaktivne diskusije; praktične vežbe i radionice će biti realizovane na EXE sceni. Novitet je Coaching Corner – prostor predviđen za neformalne razgovore sa trenerima i edukatorima iz oblasi Agile-a.

Zvezda među govornicima konferencije biće Dr Alistair Cockburn, jedan od kreatora agilnog pristupa i među najpoznatijim IT naučnicima današnjice. Pored njega, nastupiće svetski eksperti, koji dolaze iz različitih sfera IT industrije: Jurgen Appelo, Adam Tornhill, Angel Medinilla, Petri Heiramo, Moritz Heiber i Edward Thomson. Takođe, biće i stručnjaka sa domaće scene: Zoran Vujkov, Dejan Dimić, Bojan Spasić i Zoran Horvat.

Događaj će biti završnica svojevrsne serije edukacija o Agilnim metodologijama, koja će trajati tokom celog maja i nosi naziv Agile Month. Ovogodišnju Agile Serbia konferenciju podržao je veliki broj kompanija, medija i IT organizacija, prepoznajući njen značaj kada je u pitanju biznis i IT scena regiona. Među njima ističu se kompanija Novomatic Lottery Solution i globalna organizacija Scrum Alliance.

Dakle, u maju očekujte brojne svetske IT eksperte u Beogradu, a ako ste među zainteresovanima – budite agilni, prijavite se na vreme!


Izvor: Agile Serbian Conference