Dobitnica NIN-ove nagrade otvorila sajam knjiga

FOTO: Medifest

Na Svetosavskom sajmu knjiga svoja izdanja posetiocima nudi 18 izdavača. Zainteresovani su u prilici da po sniženim cenama kupe knjige, rečnike, atlase, pa čak i stripove izdavača iz Niša, Beograda i drugih gradova Srbije. Na štandovima se mogu naći: poezija, lektire, klasici, slikovnice, izdanja za tinejdžere, knjige na dijalektu, literatura iz popularne psihologije, religije, poljoprivrede, ekologije i književni časopisi.

svetosavski_sajam_knjiga_foto_FB.jpg

FOTO: Facebook

Sajam je u 18 časova svečano otvorila književnica i dramaturg Ivana Dimić koja je za svoj roman „Arzamas“ dobila NIN-ovu nagradu. Otvarajući ovaj sajam Ivana je istakla da je pre desetak dana bila u Nišu promovišući u Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ svoj roman „Arzamas“, ali da joj je zadovoljstvo što je ponovo u ovom gradu na otvaranju sajma knjiga zbog toga što on za nju i sve ljubitelje knjige predstavlja veliku svečanost.

Ivana_Dimic_foto_RAS_Srbija.jpg

FOTO: Ras Srbija

Nakon svečanog otvaranja od 19 časova održano je književno veče na kome se Ivana Dimić, govoreći o književnosti uopšte, NIN-ovoj nagradi i svom romanu „Arzamas“, družila sa posetiocima. Opisujući svoj roman „Arzamas“ ona je istakla da ga čine dva dela. Jedan deo obrađuje osmogodišnji život majke koja je obolela od demencije i njene ćerke koja se brine o njoj, dok drugi deo knjige govori o poslednjih mesec dana u životu njene majke.

Ovaj roman predstavlja borbu između ljubavi i smrti. Pišući o negovanju dementne majke ona je zapravo pisala ličnu priču, ali istovremeno i priču koja se tiče drugih ljudi. Autorka je istakla da osoba koja je obolela od demencije ne pati, jer zapravo nije ni svesna same činjenice da je bolesna. Nakon ove spoznaje ona je bila u stanju da u samo književno delo unese i pojedine humoristične elemente koji povremeno boje ovaj roman. Govoreći o književnosti i pisanju Ivana je istakla da su reči ono što gradi svako književno delo i da ih ona zato više puta meri pre nego što ih upotrebi. Književnost je za nju luksuzni prostor u koji možemo da pobegnemo od vesti kojima smo danas okruženi.

Prema njenim rečima, talenat za pisanje i dobrota nisu povezani. Talenat može da izlazi iz nas, ali mi smo ti koji svakoga dana biramo hoćemo li se prikloniti mraku ili svetlosti, đavolu ili Bogu. Sa obzirom na to da je dugo radila u pozorištu, Ivana je izvršila poređenje glume i književnosti. Povlačeći paralelu između ove dve umetnosti ona je istakla da pisac ne mora da žuri, jer njegova dela mogu da budu otkrivena i nakon njegove smrti za razliku od glumice koja samo dok je mlada može da igra ulogu Julije.
Završavajući svoje predstavljanje Ivana je u šaljivom tonu istakla da je za razliku od nje njena majka želela da ona bude poznata i da je NIN-ova nagrada njen dar koji je dobila preko „veze“ negde sa neba.

Samo otvaranje sajma i književno veče vodio je Velibor Petković, novinar, predsednik „Društva književnika i književnih prevodilaca Niša“ i asistent na Filozofskom fakultetu u Nišu. U okviru sajma i narednih dana biće održavane književne večeri, a njegov organizator je izdavačko – grafičko preduzeće „Medivest“ iz Niša. Zainteresovani će moći da posete sajam u Galeriji „Srbija“ od 10 do 20 časova, a cena ulaznice je 50 dinara.

Marija Milanović