Beograd: Manifestacija „Dani Smiljane Mandukić“
Foto: Nino Šolić

Fokus ovogodišnjeg programa je na intergeneracijskom susretu igrača kao i koreografa, otkrivanju procesa saradnje između kompozitora i koreografa, kao i aktivnom promišljanju, kroz predstave i okrugli sto, mesta savremene igre i igrača nekad i sad. 


Na programu će biti predstavljene tri predstave. Premijerno će 17. oktobra u Bitef Teatru biti prikazana predstava Hleb TeatraTelo pamti“,  koja kao osnovno polazište ima susret najmlađih plesača savremene igre sa najstarijim igračima Smiljane Mandukić. Koncept, režiju i dramaturgiju potpisuje Sanja Krsmanović Tasić


Nakon toga, 19. oktobra na večernjoj sceni Pozorišta lutakaPinokio“ prikazaće se predstava Plesne udrugeSjene“ iz Šibenika „Madness“, koreografkinje Zorane Mihelčić, a sledećeg dana u Bitef Teatru će biti prikazana predstava Bitef dens kompanijeProstor za revoluciju“ čiji koncept i koreografiju potpisuje Isidora Stanišić. Nakon svake predstave sledi razgovor sa igračima i autorima.


Ovaj umetnički deo programa će biti dopunjen programom koji će se održati u Ustanovi kultureParobrod“ i započeće projekcijom dokumentarnog filma „Telo pamti“, u kome su zabeležena svedočanstva igrača Jelice Golubović, Natalije Đorđević, Jovana Despotovića i Dubravke Maletić o njihovom plesnom i životnom putu koji traje od tridesetih godina prošlog veka do danas, uz razgovor i sa mladim akterima filma Jovanom Mihić, Sarom Tasić, Helenom Ćelap i Nemanjom Boškovićem, mladim beogradskim plesačima. 


Okrugli sto „Savremena umetnička igra nekad i sad“ pokrenuće važna pitanja položaja igrača i koreografa u vreme kada je stvarala Smiljana Mandukić u poređenju sa sadašnjim trenutkom.


Foto: Nino Šolić
Foto: Nino Šolić

Tribina „Igra i muzika“ predstaviće prostor za dijalošku platformu kompozitora i koreografa, uz otkrivanje procesa rada na plesnim predstavama. Predstaviće se kompozitori Darja Janošević i Aleksandra Đokić i koreografi sa kojima su sarađivale.


Poslednjeg dana programa u Bitef Teatru u 19 časova biće organizovana „Soirée à Beba Bee - Večernja kod Bebe Be“ veče posvećeno sećanju na Smiljanu Mandukić uz umetnički program.


Manifestacija i projekat „Dani Smiljane Mandukić“ je važan za sve aktere izvođačkih umetnosti, potreban pre svega zbog edukacije novih naraštaja o ličnosti i delu ove važne koreografkinje, ali i zbog arhiviranja, digitalizovanja i čuvanja od zaborava važnog segmenta istorije i tradicije srpske umetničke igre, kao i zbog vidljivosti i podrške aktuelnim i budućim domaćim umetnicima, igračima i koreografima savremene igre.