Danas je objavljena nova knjiga proze Darka Tuševljakovića
Arhipelag

U knjizi Naknadne istine nalaze se priče u kojima se stvarnost pokazuje fantastičnijom od svake fantastike, a prizori koji nam se učine fantastičnim ubrzo se ostvaruju pred našim očima.


Dovodeći u pitanje tradicionalno razumevanje stvarnosti i pokazujući svu njenu slojevitost, nove Tuševljakoviće priče, u kojima se ovaj autor potvrđuje kao jedan od najznačajnijih pisaca srednje generacije u srpskoj književnosti, izvode pred čitaoce upečatljive junake u čijim su postupcima i izborima, javi i snoviđenjima izraženi neki od ključnih pitanja savremenog iskustva.


Tako u pričama iz Naknadnih istina pratimo veliki luk od junaka koji pokušava da krijumčarskim kanalima preko Drine pobegne od rata i bombardovanja, preko mladića koji odrasta u gradu čija podeljenost poprima oblike paralelne stvarnosti ili tajanstvene grupe mladića koja opstaje na tankoj granici između kriminala i bolesti, do mlade žene koja ne uspeva nađe izlaz iz vrtložnog kruženja automobilom u Kaluđerici.


Pisane pronicljivo i efektno, priče u knjizi Naknadne istine na uzbudljiv način raskrivaju slojeve uskomešane stvarnosti.


Za svoju prethodnu knjigu, roman Jaz, objavljen u izdanju Arhipelaga prošle godine, Darka Tuševljaković je dobio Evropsku nagradu za književnost.


Arhipelag je u međuvremenu prodao prava za izdanje romana Jaz na italijanskom, poljskom, bugarskom, albanskom i turskom jeziku, dok su u toku pregovori o objavljivanju ovog romana na još tri evropska jezika.

Arhipelag
Arhipelag