Da li želimo opstanak na planeti sledećim generacijama?
Pixabay

Postoje razne organizacije koje sprovode mere zaštite životne sredine. Jedna od najpoznatijih je Greenpeace. Ova organizacija je najuticajnija i najveća međunarodna organizacija za zaštitu životne sredine i zaštitu životinja. Ono što je najbitnije jeste, da je ona donela najveći uticaj u spašavanju planete od propadanja.

 

Ljudska nebriga i nemarnost je dovela u pitanje opstanak planete. Priroda nas upozorava svakim danom, a većina to ne primićuje. Planeta nas je sve udomila, a kako joj mi vraćamo? Tako što ne brinemo o njenom opstanku. 


Sve što se dešava danas, klimatske promene, vremenske nepogode sve je to rezultat čovekovog negativnog uticaja.


Imam samo jedno pitanje, kakva bi vaša kuća izgledala da ne bacate đubre u kante za smeće?  Pojedete neki čips i bacite praznu kesicu na pod. Popijete sok i ostavite praznu flašu na stolu. Tako ostavljate smeće po kući nekoliko nedelja, da li bi mogli da funkcionišete? Naravno, ne!

Spot
Spot

Isto je tako i sa spoljašnom srednom. Sa sredinom u kojoj živimo i zahvaljujući njoj dišemo. Hoću reći da iz te sredine uzdišemo sav vazduh tokom svog života, da li stvarno želite da uzdišete prljav vazduh i ne samo vi, već i vaša deca? 


Sve je manje biljnog sveta, a sve više fabrika. Mi ne možemo da utičemo na to, ali svaki pojedinac može uticati na svoje ponašanje. Prosto je, samo treba da koristimo korpe za opatke na javnim mestima. Ukoliko njih nema, svoje smeće možemo zadržati kod sebe dok ne dođemo kući i tamo ga možemo baciti. 

„Pokušaj ostaviti Zemlju u boljem stanju od onoga u kome si je zatekao.” -Sidney Sheldon


Kako će sledeće generacije da žive kada se mi ponašamo bahato i neodgovorno? 


Razmislite o ovom pitanju sledeći put kada budete nameravali da bacite neko smeće van korpe za otpatke. Budite zahvalni planeti! Bez nje, ne bi bilo ni vas.

Eko akcija
Eko akcija

Tekst napisan u okviru projekta: „Život u Big data Eri - nauči šta je vest”.