Čukarica – Aikido za sve

„Za besplatnu letnju aikido školu sam čula preko drugarice. Srele smo se i pitala me je da pođem sa njom. Rekoh sebi zašto da ne. To je jedno novo iskustvo. Iako ranije nisam razmišljala o takvoj vrsti treninga, odnosno o borilačkim veštinama.“ počela je Tamara Vuksan, polaznica letnje aikido škole.

Besplatna letnja aikido škola u organizaciji kluba Centar i opštine Vračar počela je 1. avgusta i trajaće mesec dana. Treninzi se održavaju u Centru fizičke kulture Vračar, utorkom i četvrtkom od 20 do 21 i nedeljom od 12 do 13 sati. Opština Vračar sufinansira održavanje škole, a projekat je podržala i gradska Kancelarija za mlade.

„Krenula sam, što se kaže, otvorenog uma, sa željom da naučim nešto novo, da upoznam nove ljude, da maksimalno upotpunim ovo leto. Nadala sam se najboljem, kao i uvek kada započinjem nešto novo. I zaljubila sam se. Zaljubila sam se u aikido, u tehnike koje učimo iz časa u čas, u pozitivnu atmosferu koja vlada između dragog Senseia i Ukea.“ rekla je Tamara.

Aikido je jedna od malobrojnih veština za koju nije obavezno da treninzi počnu u detinjstvu. Dobar je lek protiv stresa, efikasan način samoodbrane i odličan put do postizanja dobre fizičke aktivnosti.

„Pre prvog treninga pomislila sam da će mi se možda svideti i da ću možda nastaviti da treniram. Posle prvih pola sata prvog treninga znala sam da ću definitivno nastaviti da treniram. I dalje stojim iza toga.“ nastavila je Tamara.

Aikido je jedna od najcenjenijih borilačkih veština jer podrazumeva mnogo više od fizičke sposobnosti. Kada razvijete snagu, brzinu i savladate tehniku, aikido postaje inspiracija, stanje duha, težnja harmoniji u sebi i svetu u kome živimo. Aikido u prevodu i znači put harmonije i energije. Smisao aikida jasno se oslikava u jednoj legendi drevnog Japana koja kaže: „Postojala su dva najbolja kovača mačeva. Ipak, jedan je morao biti bolji. Da bi saznali ko je taj, bolji od najboljih, poboli su svako svoj mač u potok, oštricom na gore. Svaki suvi list koji je nošen vodom naišao na jedan mač, bio je presečen na pola. Na drugi mač nije naišao ni jedan list.“ Da, aikido jeste borilačka veština, ali je i mnogo više od toga. Ako želite da pođete putem na kom ćete naučiti da se branite, da naučite da je borba ponekad i u vama, i da težite da budete čovek koji nema neprijatelje (kao onaj mač u potoku) – MORATE DA TRENIRATE!

„Aikido je nešto nesvakidašnje. To je prilika da odete mislima u daleki Japan, da naučite nove tehnike, zamišljate da ste samuraj, odmorite od svakidašnjih problema koje vam život nameće. Ne treba zanemariti ni one momente koji slede posle treninga, kada se svi okupimo na piću, gde se uz razgovor opuštamo. Preporučujem svima da probaju ovu veštinu jer sam sigurna da se neće pokajati.“ završila je Tamara uz osmeh na licu.


Morihei_Ueshiba.jpg
FOTO: CCvFilm

Nisu potrebne zgrade, novac, moć, ni status da biste vežbali Umeće mira. Nebo je upravo tu gde stojite, i to je mesto za vežbanje, Morihei Ueshiba, osnivač aikidoa