Čemu služi solarno drvo u Nišu?
Privatna arhiva

Za sada su postavljena dva „solarna drveta”, a očekuje se da će uskoro biti postavljeno još pet solarnih drveta na različitim lokacijama u gradu i šire.


„Sviđa mi se ideja grada, jer su pametni uređaji postali nezaobilazni deo života. Solarno drvo predstavlja lako dostupan izvor energije za punjenje baterija mobilnih telefona, ali, takođe je jedan od vidova podizanje javne svesti o potencijalu solarne energije kao čistog ekološkog izvora. Od sada 5% baterije ne mora da me plaši, čak i kad nemam kod sebe punjač za telefon. Smatram da i ostali gradovi treba da imaju bar po jedno solarno drvo na prometnim mestima,” za ISerbia rekla je Marija Kocić, studentkinja Prirodno – matematičkog fakulteta.


Ova vrsta tehnologije obezbeđena je sigurnosnim kamerama, ima klupe za sedenje od kvalitetnog drveta, a koje su presvučene su voskom da ne bi upijale vodu. Na vrhu je solarni panel od 80 vati sa desetom generacijom fotoćelija, koje rade na male izvore svetlosti i bez sunčeve energije.Privatna arhiva
Privatna arhiva

Zahvaljujući ovoj tehnologiji, studenti, građani i turisti nemaju potrebe da se plaše kada im telefon pokaže 5% baterije, već imaju prometne lokacije gde mogu napuniti svoj pametni uređaj. Solarno drvo sadrži pet punjača, od toga su četiri punjača za android, a jedan za ajfon telefone.


Projekat postavljanja besplatnih punjača na solarnu energiju realizuje Opština Medijana. Ideja projekta je da se kod Nišlija probudi svest o važnosti i korišćenju obnoviljivih izvora energije.


Ubrzo nakon postavljanja, solarno drvo, u parku preko puta Pravnog fakulteta je uništeno . Posečeni su svi kablovi za punjenje mobilnih telefona i tableta. A iz opštine Medijane kažu da će brzo osposobiti uništeno solarno drvo i apeluju na građane da ne uništavaju ono što je postavljeno na korist svih Nišlija.