Boris Vijan: 95 godina od rođenja

Život Borisa Vijana (10.03.1920 – 23.06.1959) ubraja se u njegova najuspelija dela. Bio je inženjer, trubač, prevodilac, pisac, scenarista, glumac, libretista, novinar, kompozitor i komentator. Na popisu njegovih ostvarenja mogao bi mu pozavideti svaki pisac. Za 39 godina života ostavio je romane, priče, pozorišne komade, hronike, poeziju, pesme…

Boris_Vijan_2.jpg

Koliko je života on, zapravo, proživeo? Ostao je ideal za generacije adolescenata, oličavajući šarm, mladost, inventivnost, smelost. Živeo je svojih 39 godina u stanju neprestane budnosti. S projekcije filmske verzije svoje knjige „Pljuvaću po vašim grobovima", koje se javno odrekao, nije se vratio. Nekoliko minuta posle početka filma izgovorio je: These guys are supposed to be American? My ass!. Zatim se sručio u stolicu i umro od srčanog udara na putu do bolnice.

EU%20OM.gif

U programu BORIS VIJAN – 95 godina od rođenja, učestvuju prevodilac Nikola Bertolino, profesor Pavle Sekeruš i džez trubač Ognjen Cogoljević. Uz razgovor o delu prikazujemo inserte iz filmova u kojima je Vijan glumio i slušamo zvuke trube uživo.

„Ja bih hteo da budem zaljubljen”, reče Kolen. „Ti bi hteo da budeš zaljubljen. On bi hteo idem (da bude zaljubljen). Mi, vi, bismo hteli, biste hteli. Oni bi, takođe, hteli da budu ludi od ljubavi…”.

Pena dana, Boris Vijan

Pročitajte i:

Lepe slike su svima potrebne!
Pet kandidata za Disovu nagradu
Vrdnik: Želite li i vi pozorište na otvorenom?