Bogdan Živković i predstava „Ko je ugasio svetlo?”
Rea Vasić

Koristeći politički diskurs, novinarski jezik i govor svakodnevnice predstava na satiričan način prikazuje tragediju života u Srbiji. Osnovu za tekst čine gafovi sa srpske političke scene i drama Daria Foa „Ne možemo i nećemo da platimo“ pomešana sa in-yer-face stilom po ugledu na Saru Kejn i Marka Revenhila.


Cilj predstave je iskazivanje ličnog nezadovoljstva stanjem u državi. Gafovi političa na sceni jesu smešni ali van nje su zabrinjavajući. Predstava teži da nasmeje publiku za vreme izvođenja ali ih istovremeno prosvesti da sve ono što se dešava glavnim likovima u komediji se zapravo dešava i njima(publici).


U predstavi igraju: Maja Ilić, Dejana Džinić, Mihailo Perišić, Marko Mak Pantelić, Jovan Mijović i Luka Piljagić, dok scenario i režiju potpisuje Bogdan Živković.

Bogdan Živković ima 23 godine i diplomirao je režiju na Novoj akademiji u Beogradu prosečnom ocenom 10. U sklopu BBC projekta „Connecting classrooms“ od novembra 2011. do marta 2012. Živković je režirao niz kratkih priloga o mladim talentima iz Pirota.

Sinopsis predstave:


Glavni junaci predstave su porodice Golubović i Popadić. Oni su tipične mlade porodice iz Srbije. Koliko god radili, nemaju ni za najosnovnije potrebe. Kako bi Ljubica Golubović nahranila svog muža Bratislava, koji već nekoliko meseci nije primio platu ona se odlučije da ukrade iz samosluge. Na izgled bezazlen zločin prerasta u nešto mnogo ozbiljnije što privlači pažnju brigadira a potom i šefa policijske stanice. Međutim, Ljubica nije jedina koja je nešto ukrala. Krug sumnje se sa Ljubice širi i na druge članove društva i uspeva da stigne čak i do tetke iz Kanade. 

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Akademije 28 po ceni od 500 dinara i 300 dinara uz indeks.