Beograd: Utisci nakon otvaranja tržnog centra

FOTO: Novosti

Poslednjih godina, šoping centri se sve više otvaraju po Beogradu i Srbiji. Ovi
objekti su postali važan deo domaćeg preduzetništva i ekonomije, ali i socijalnog aspekta života po gradovima. Ispunjeni su mogućnostima za zabavu, šoping, ali i raznim promocijama i specijalnim dešavanjima.

Mišljenja su podeljena oko toga da li je ovoliki broj šoping centara potreban, odnosno da li ih već ima previše. U Beogradu se već zidaju još četiri, a u fazi planiranja su još dva. Neki stručnjaci napominju da će konkurencija biti prevelika, ako već i nije, i da će se to loše odraziti na gazde mnogih lokala u okviru tržnih centara. Srbija je još uvek u krizi, pa nije ni realno očekivati da svi centri imaju dovoljnu posetu, što mnoge od njih može dovesti i do zatvaranja.

Jedan argument u korist ovakve izgradnje je činjenica da investitori uglavnom zidaju ove objekte na mestima gde su stare, porušene/nedovršene zgrade ili su u pitanju lokacije koje su zapuštene i nedovoljno lepog izgleda. Ovo je i primer sa Beteksom, jer je objekat dugi niz godina zapuštan i kao takav je ružio važnu raskrsnicu Požeške i Kirovljeve ulice. Sada je ovaj deo jedan od najlepših na Banovom brdu, uređen i u skladu sa ostatkom Požeške ulice, koja je puna tržnih centara i lokala koji pružaju široku paletu proizvoda i usluga građanima iz raznih delova grada.

Nekima je to dovoljno da budu zadovoljni ovim projektom, ali nažalost, oseća se i skepticizam u određenoj meri. Jedna prolaznica je otkrila svoje mišljenje: „Nije napravljeno ništa novo. Ponuda je ista kao i na svim drugim mestima u gradu, sa izuzetkom ovog specifičnog kafića.“ Većina mušterija je dala upravo ovo mišljenje. Zaposleni po lokalima su napomenuli da su srećni, jer su otvorena nova radna mesta i to je najbitnije kad su u pitanju ovakvi projekti, ali niko o tome ne razmišlja. Jedna od zaposlenih je rekla sledeće: „Mi smo narod negativan po prirodi pa uvek razmišljamo o najgorem. Niko ne pominje koliko je ovde novih radnih mesta otvoreno i koliko to znači nekima od nas i našim porodicama.“

Otvaranje Beteksa je prošlo sa velikim brojem posetilaca, a narednih nedelja je takođe posećenost bila velika. Prirodno, nakon toga se proredila dolaznost i ostala je na nekim zadovoljavajućim nivoima za preduzetnike koji posluju u Beteksovim lokalima.

Ovaj projekat je generalno imao pozitivne efekte do sada u okviru naselja, pa i opštine. Jedan veći prostor je uređen i ulepšan, došlo je do otvaranja radnih mesta i novih opcija za provod. Ovo je doduše kratkoročan efekat, vreme će pokazati prave rezultate.


Dečermić Miša