Barbi Marković na Sajmu knjiga u Beogradu
Facebook: Arhipelag

Barbi Marković je beogradska autorka koja živi u Beču i piše knjige na nemačkom jeziku. Rođena je 1980. godine u Beogradu, a studirala je germanistiku u Beogradu i Beču.


Njen prodhodni roman Izlaženje, koji je objavljen 2006. godine, nastao je prevođenjem novele Hodanje, Tomasa Bernharda na srpski jezik i spajanjem njenih likova sa Tomasovom radnjom. Izlaženje je bila knjiga-eksperiment koja je ušla u širi krug za NIN-ovu nagradu 2006. godine, prevedena je na nemački jezik i takva objavljena u izdanju Suhrkamp-a.

Redak, oštar i uzbudljiv roman Superherojke objavljen je 2016. godine na nemačkom jeziku i govori o tri drugarice koje se neprekidno druže, žive u Beču i pokušavaju zajedno da osmisle svoje živote.


One su duboke udubljene u moderni, urbani život, ali vrlo samosvesno istražuju karakter i dinamiku gradova koje doživljavaju kao prostranu pozornicu svojih života, izazova i iskustava. Odakle proističe njhovo dobro čulo za savremene događaje, nezavisno da li je reč o politici, modi ili društvu. Susreti u bečkim kafanama i kafeima predrastavlja okvir njivog društvenog života, ali i pokretač mnogobrojnih priča koje prate lica različitih gradova Evrope.


Svaka od superjunakinja, otvorenih očiju čita slojeve grada u kome se zatekla ili jedno vreme živela, prati ulične grafite, natpise kao i marketing kompanije, otkrivajući iza toga pravo lice i prirodu grada i suštinu izazova sa kojima se grad suočava.


Arhipelag
Arhipelag

Kako Barbi kaže, Superherojke su roman o gradovima, migraciji i siromaštvu i da je to priča nastala iz 200 strana sirovog materijala koje je prepisivala sa trgova Sarajeva, Berlina, Beča, Beograda i drugih gradova koji nisu ušli u knjigu. Pričala je o tome kako je nedeljama i mesecima stajala na trgovima i prepisivala rukom u svesku sva pravila, grafite, zabrane, cene proizvoda i ostalo i da je na taj način dobila grad kao tekst koji može da se montira, prevede i uporedi sa drugim gradom (tekstom).

Barbi kaže da je tek iz tog materijala nastala priča o tri nezadovoljne žene sa posebnim moćima koje očajnički streme srednjem sloju društva.

Ona je odvojila tri dana za promociju, potpisivanje i druženje sa čitaocima na štandu Arhipelaga na Sajmu knjiga u Beogradu.


U subotu 28. oktobra Barbi Marković je na štandu počasnog gosta Sajma knjiga razgovarala o romanu Superherojke sa prevodiocem romane Marijom Glišić, dok u nedelju u okviru programa Kafe Evrope, čiji je moderator Mića Vujičić, razgovarala sa Melindom Nađ Abonji.