Aleksandar Đoković: „Sve biće u redu“
Privatna arhiva

Aleksandar Đoković je rođen 1986. godine u Vrnjačkoj Banji. On je strukovni inženjer mašinstva, u slobodno vreme se bavi muzikom: svira gitaru, komponuje i piše tekstove, pomalo dizajnira i piše poeziju i kratku prozu.


Počeo je da piše pre desetak godina, ali se to pisanje odvijalo u velikim vremenskim razmacima. „Tu su bile duge pauze po nekoliko meseci, čak i godina. Na osnovu toga, smatram da je moj neki ozbiljan period pisanja počeo pre pet godina“, objašnjava i dodaje da inspiraciju pronalazi svuda oko sebe: „Od mirisa omekšivača, preko mirisnih polja, do gradske vreve, te mehanizama i nelogičnostima načina života u kojima smo prihvatili da živimo“.


O svojoj prvoj zbirci poezije „Sve biće u redu“, koju će javnosti predstaviti 6. juna u „Poletu“, kaže da je to zbirka koja se dugo pripremala i čekala da ugleda svetlost dana. „Iako sam dugo odbijao da je izdam, ipak sam želeo da tom knjigom zaokružim jedan period života i mog dosadašnjeg pisanja. Naravno, dodatni pritisak na njen izlazak izvršili su Srđan Čeperković, kao i još nekoliko mojih bliskih prijatelja.“

Privatna arhiva - Spoljašnji izgled zbirke poezije „Sve biće u redu“
Privatna arhiva - Spoljašnji izgled zbirke poezije „Sve biće u redu“

„Mislim da sve pesme koje su se našle u knjizi, kao i sam naslov knjige, kriju negde određenu dozu misterioznosti, gde čitaocu pruža mogućnost da istovremeno postavlja pitanja i daje odgovore. U svojim pesmama najviše se bavim detaljima i sitnicama, koje zaboravljamo i ne primećujemo, jer žurimo da završimo svakodnevne obaveze. Takođe, važno mi je da dotaknem društvene teme, o kojima je važno govoriti, a o kojima se malo govori“, dodaje.


Recenziju pomenute zbirke dao je Srđan Čeperković (Herman Štern), jedan od pokretača ideje. Herman Štern takođe piše poeziju, iza sebe ima izdate dve zbirke poezije, kao i književnu nagradu „Matićev šal“.

„U igri reči u samom naslovu knjige 'Sve biće u redu', koji je omaž istoimenoj pesmi alternativnog rok sastava 'Nežni Dalibor', krije se najmanji zajednički sadržalac Đokovićeve poezije: zaokupljenost svetom koji ga okružuje, (sofisticirani) bunt i rezigniranost koji ga prelamaju, poente koje nisu ništa drugo do skriveni, zamaskirani znak pitanja u kolotečini buke i besa“, piše Srđan Čeperković u svojoj recenziji.

„Do naše saradnje došlo je slučajno, početkom 2018. godine, kada se u Narodnoj biblioteci „Dr Dušan Radić“ u Vrnjačkoj Banji, došlo do ideje o izdavanju zbornika pesama mlađih vrnjačkih pesnika, za čijeg je priređivača postavljen upravo Srđan Čeperković. Tom prilikom do njega je došla informacija da se bavim pisanjem poezije, nakon čega me je kontaktirao da mu pošaljem nekoliko radova, što sam ja u početku odbijao. Smatrao sam da to nije dovoljno dobro i da tim radovima sledi još mnogo sređivanja“, priseća se.


„Krajem 2018. godine, posle detaljnog analiziranja mojih radova, Srđan pokreće ideju izdavanja moje samostalne zbirke pesama. Nakon toga, pokrenuli smo zajedničku saradnju, a Srđan prihvata da bude urednik moje buduće zbirke.“ 


Prema Đokovićevim rečima, početkom 2019. godine, uspešno je izašao pomenuti zbornik, pod nazivom Između plime i oseke, u izdanju vrnjačke biblioteke, u kom su se našle pesme osam autora, među kojima su i njegove. Pored toga, pesme je objavljivao na svom internet blogu, a prvi nastup na kom je javno čitao svoje pesme, bio je 2014. godine na Pesničenju, tzv. treningu aktivne poezije.

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Na promociji knjige, gosti će biti glumac Bane Jevtić i Nikola Đurica, idejni tvorac i organizator pesničke večeri „Pet minuta pažnje“. „Mislim da će to biti jedan nesvakidašnji i zanimljiv koncept promocije knjige, gde ćemo Bane i ja ugostiti jedan drugog, i međusobno postavljati pitanja i davati odgovore, kako bismo publici približili sadržaj“, otkriva Đoković.

„Mladim umetnicima i onima koji žele da se u budućnosti bave poezijom poručujem da pišu i da pišu. Da pažljivo gledaju oko sebe i da se preispituju.“

Dođite 6. juna u 18 časova, u „Polet“, da se družimo i čujemo da „Sve biće u redu“.