Festival etnološkog filma u Kučevu!
tvcentar

Na festival je pristigao veliki broj filmova domaćih i stranih autora, ali je selektor, priznati autor jugoslovenskog dokumentarnog filma Vladimir Perović, odabrao 49 ostvarenja koja su prikazana na festivalu.


Završne večeri dodeljene su i nagrade. Zlatni pastir za najbolji domaći film pripao je Žarku Joksimoviću za prikaz „Slavlje u Gornjem Ljubinju“ gde se svake pete godine održava običaj koletkivnog suneta. Dodeljeni su i srebrni pastiri. Srebrni pastir za režiju, kameru i etnološki zapis, pripao je Radio televiziji Vojvodina, za montažu Predragu Todoroviću direktoru  televizije„TV CENTAR“ iz Svilajnca, za kratak etnološki zapis „Trukovanje“, dok je za najbojli scenario nagrada uručena dopisništvu RTS-a. Za najbolji strani film, nagrada je dodeljena filmu iz Japana, o surovom religioznom festivalu prenošenja drvenih hramova kroz borbu. Dodeljene su i specijalne, kao i nagrada za najbolji amaterski film bračnom paru Pantelić.

Prvi put na ovogodišnjem festivalu učestvovali su i filmovi iz stranih produkcija dokumentarnog filma.

Organizator programa Centra za kulturu „Veljko Dugošević“ iz Kučeva, Nevenka Tašić,  novinarima je rekla da su vrlo ponosni što su na festivalu učestvovali i strani filmovi, koji omogućavaju domaćim autorima da vide na koji način to rade njihove kolege iz stranih produkcija, što prema njenim rečima doprinosi razmeni iskustava.


FESTEF  predstavlja jedan od prvih festivala filmskih i televizijskih ostvarenja na etnološke teme u Srbiji i kao takav, uporedo sa Homoljskim motivima traje više od dve decenije, sa idejom da narednih godina bude još kvalitetniji.