Želite posao tokom IT studija? Saznajte da li je to moguće!
Pixabay.com

Studentima koji se obrazuju za posao u IT sektoru verovatno je najlakše da pronađu posao, jer je poslodavcima važnije znanje i iskustvo nego diploma.


Portal startit.rs navodi da su sa različitih IT fakulteta dobili informacije da nemaju precizne informacije koliko studenata paralelno radi i studira, ali da takvi studenti svakako postoje. Očekivano, više ih je na master studijama nego na osnovnim.


Na većini fakulteta postoji obavezna stručna praksa koja se obavlja na završnim godinama studija, pa tada studenti uglavnom i dođu u dodir sa kompanijama u kojima postoji mogućnost zaposlenja. Ipak, kompanije nekada pružaju šansu i mlađim studentima koji se dokažu svojim talentom i trudom.

Kakav je stav fakulteta prema studentima koji rade?

Na većini fakulteta stav je oprečan: sa jedne strane podržavaju studente koji žele da se usavrše i zarade novac, a sa druge se boje da će im posao oduzeti previše vremena i da će zbog dodatnih obaveza zapostaviti fakultet.

Stiče se utisak da zaposlenje tokom studija uglavnom usporava studente, a neretko se dešava da studenti napuste fakultet zbog posla. U praksi se pokazuje da kada dođe do prekratnice, studenti često izaberu posao pre fakulteta.


Pixabay.com
Pixabay.com

Šta misle studenti?

Studenti smatraju da je moguće uklopiti sve obaveze, naročito ako se uzme u obzir da su nadređeni u kompanijama već navikli na osobe koje istovremeno rade i studiraju.


Nemanja Crnoglavac, student Elektrotehničkog fakulteta u Univerziteta u Beogradu, jedan je od onih koji rade i studiraju u isto vreme. Za iSerbia portal izjavio je da mu nije teško i stiže da ispuni sve obaveze na fakultetu. Navodi da je vrlo značajno to što voli ono što radi, pa ne doživljava posao kao teškoću. Nekada mu nije lako da uklopi sve obaveze, s obzirom na to da radi osam sati dnevno, ali je naučio da ne gubi vreme na stvari poput gledanja serija i filmova, već slobodno vreme koristi za druženje sa prijateljima.


Dakle, moguće je! Ipak, nemojte dozvoliti da vam fakultet bude na drugom mestu. Ne zaboravite da vas je baš fakultet odveo do radnog mesta!