Završili ste fakultet — Kako do prvog posla?
Pixabay

Period nakon završenog fakuleta nije nimalo lak. Mnogi mladi u ovom periodu opterećujući sebe pitanjima „Čemu sve to?“ i „Da li će se svo zalaganje i učenje ikada isplatiti?“ upadaju u depresiju. Mnogo uloženog truda, energije i novca kao da ne daju adekvatnu povratnu satisfakciju. Pronalaženje posla za studente koji su nedavno diplomirali nije ni malo lako.

Konkurencija je ogromna, poslodavci zahtevni, a mogućnosti je malo. Većina poslodavaca traži radnike sa iskustvom, ne uzimajući u obzir da niste imali priliku da steknete to iskustvo ukoliko niko neće da vas zaposli bez istog. Zbog ovoga, traženje posla učiniće vam se kao začarani krug iz koga nema izlaska.

Ipak, ne očajavajte! Napravite sve potrebne korake kako biste raskrčili sebi put do posla.

Iskustvo, ali u struci!

Učlanite se u neke organizacije, volontirajte ili radite honorarno, ali ne udaljavajte se mnogo od posla za koji ste se školovali. U ovom periodu pre izaberite manje plaćeni posao ili volontiranje u struci, nego neki posao koji nema nikakve veze sa fakultetom koji ste završili samo zato što je više plaćen. Ovo će vam obogatiti CV i imaćete više šanse za bolje plaćen posao u struci.

Pixabay
Pixabay

Ne čekajte!

Većina poslodavaca ceni kada pokažete inicijativu. Stoga, ne oslanjajte se isključivo na oglase za posao i sajmove za zapošljavanje, već idite direktno do firme i potražite direktora ili nekog iz ljudskih resursa. Ukoliko nemaju potrebu za vama trenutno ubaciće vas u bazu i pozvati ako se otvori slobodno radno mesto. Takođe, redovno posećujte sajtove firmi, jer mnoge imaju posebno stranice posvećene zapošljavanju.

Iskoristite prednost društvenih mreža

Kosristite društvene mreže poput Linkedin-a. Velika je verovatnoća da će vaš budući poslodavac poželeti da poseti vaš profil na ovoj mreži i pregleda preporuke koje imate. U eri IT-a, internet može da bude idealno mesto za profesionalnu promociju. Pišite svoj blog, na kome možete predstaviti svoja znanja i veštine.

Mogućnosti je mnogo, odlučite se za onu koja vama najviše leži.

CV i motivaciono pismo

Nemojte da koritite isti CV i isto motivaciono pismo za sve firme u kojima konkurišete, menjajući samo naziv firme, to se primeti. Naglasite šta je ono što možete da uradite za firmu, ali pažljivo argumentujte sve što pišete. Kako napisati CV i propratno pismo pogledajte OVDE.

Pixabay
Pixabay

Rad na sebi

Prošao je i peti razgovor za posao i još uvek niste dobili posao. Nemojte očajavati i dane provoditi samo listajući oglase za posao.

Usavršite strani jezik koji govorite ili počnite da učite novi, mnoge kompanije danas cene znanje više stranih jezika. Usavršite rad na računaru ili neki program.

 Za ovo imate mnogo online besplatnih kurseva i ne postoji razlog da već danas ne počnete sa učenjem.

Shvatite da ste diplomiranjem zatvorili jedno poglavlje u životu i da se opet nalazite na početku, a svaki početak je težak. Bitno je da ostanete optimistični, ali sa realnim ciljevima.


Izvor: Studentske vesti