Zašto je sve više mladih sa statusom večitog studenta?
Pexels

Međutim, nije baš sve kako izgleda. Mladi svoje studije mogu odugovlačiti iz nekoliko razloga, a da nisu tipični neradnici kojima nauka baš i ne ide.  


Gubitak motivacije za dalje studiranje je česta prepreka. Umor i zasićenje od obimnosti gradiva, obaveznih vežbi ili predavanja, okupiraju jednog studenta, tako da njegovo učenje ide baš sporo ili ne ide uopšte.


Izdvojićemo kao aktuelne ljubavne probleme, zbog čega u svakom trenutku, student knjigu može staviti u drugi plan. 


Dešava se da sebe student prepozna u drugoj oblasti, smatrajući da je njegova odluka bila nepromišljena i nezrela pre upisa ili mu je interesovanje jednostavno preusmereno na nešto drugo. Studentske zadruge su i te kako posećene, pa pronalaženjem bilo kog posla za džeparac, studentu vrlo lako odvuče pažnju od ispita koji čekaju.


Svoj status studenta ulažu u međunarodne programe razmene i odlaze van Srbije, ne bi li doneli novo iskustvo, poznanstvo, novac i praksu. Dovoljno je da jedan iz društva ode, prenese najbolje utiske od tome, da bi ostatak malo razmislio, ,,pomamio se’’ i svoja dokumenta predao za vizu. Takođe, svesni da su danas samo jedan u nizu sa diplomom, odlaze na razne oblike neformalnog obrazovanja, poput kurseva stranih jezika, seminara...itd.

Freepik
Freepik

Problem nastaje kada se mora roditeljima objasniti zašto studije tako dugo traju, jer njihova su očekivanja, kao i svih, završiti u roku. Uzećemo u obzir da je satnica, recimo u Americi, koliko ovde dnevnica i jednom studentu se zaista isplati da se tamo zaposli na nekoliko meseci, eventualno godina, nego da sedi kod kuće sa diplomom i čeka na njihovu platu, ne bi li popio kafu.


Budimo realni, lepše je proputovati, videti, doživeti nešto novo i zaraditi lepu sumu novca, a neki koriste tu priliku da zauvek odu iz ove zemlje. Te nove mogućnosti im se ,,oslade’’ i na pamet im ne pada da se vrate u ,,propalu državu.’’ Svoje korene uglavnom puste u Americi, pa i pod uslovom da nikad više u svoj dom ne kroče.


Moramo razumeti trud i zainteresovanost mimo ispita, jer je danas situacija takva, da završetak fakulteta nije dovoljan.