Zašto je dobro učiti u prirodi?
Pexels

Zameniti učenje u čitaonici učenjem u prirodi je i više nego lako. Osnovni element koji vam je potreban jeste volja i lako možete pronaći pogodno mesto, i to u vašoj neposredoj blizini. 


Potrebno je da obratite pažnju da mesto nije previše izloženo buci, a pod tim se podrazumeva da nije toliko blizu puta koji je prometan niti da u blizini postoje igrališta za decu. Poželjno je da ne odlazite na ovu „avanturu“ u toku noći, jer mesta u prirodi u pomenuto doba nisu dovoljno osvetljena za potrebe učenja. Ovakav način učenja je pogodniji kada se radi o podvlačenju ili „izvlačenju“ literature, pisanju radova, crtanju skica, pa i kada je u pitanju rad na laptopu ili telefonu, te je takođe poželjno da se zarad lakšeg učenja na odabranom mestu nalaze klupe sa stolovima. Kada se ovo stavi na stranu, kao i loši vremenski uslovi koji mogu pokvariti planove, sa ostalim se lako može manipulisati.


Dakle, prednosti učenja u prirodi su lako vidljive. U prirodi je prisutan viši nivo kiseonika pa samim tim će i vaš organizam biti više motivisan na rad u poređenju sa zatvorenim prostorom. Zahvaljujući tom istom kiseoniku, vi ćete se osećati budnijim i sa više elana pristupiti zadacima.


U prirodi je takođe prisutna i prirodna osvetljenost, što neće zamarati vaš vid za razliku od onoga što vašem vidu radi lampa u biblioteci. Kafa kao i ostali vidovi pića koje konzumirate prilikom učenja se lako mogu poneti ili slično kao na automatu kupiti u obližnjoj prodavnici, što važi i za hranu. Osim ovoga, za razliku od toga kada se nalazite u čitaonici ili biblioteci, u prirodi imate potpunu slobodu da progovorite u bilo kom trenutku, pa čak i da učite u društvu ili naglas.


S obzirom na sve pomenuto, očigledno je da se bar deo procesa učenja sa lakoćom može izvesti u prirodi, naročito ukoliko ne živite u nekom prenaseljenom mestu.

Freepik
Freepik

Ipak, i u najnaseljenijem gradu, kao što je Beograd, mogu se naći prigodna mesta za ovaj način učenja. Ukoliko parkovi u okolini vaše zgrade ili kuće ne ispunjavaju dovoljno uslova, sledeća mesta bi ih mogla ispuniti: 

  1. Banjička šuma (Bajfordova šuma),
  2. Tašmajdan park
  3. Park Šumice itd.  

Pomenuta mesta se nalaze u blizini puteva, ali su isto tako i veoma dobro izolovana od buke zahvaljujući drveću i zelenilu. U okviru ovih prostora nalaze se i igrališta za decu, ali su sama mesta dosta velika pa se može lako pronaći mesto koje je dovoljno udaljeno od pomenutih igrališta ukoliko vam ova vrsta buke smeta dok učite. Takođe, u okviru ovih prostora se mogu pronaći klupe sa stolovima, veoma osvetljene, a često se mogu videti i razne životinje koje svojom pojavom mogu ulepšati dan.


Sa malo snalažljivosti i malo volje svako mesto može biti idealno za učenje, pa i ono u prirodi. Nemojte zaboraviti da su neki od najvećih naučnika svoje ideje o nekim najuticajnijim teorijama upravo razvili razmišljajući u prirodi, a pesnici i slikari napravili svoja najlepša umetnička dela.