Zašto je bolje živeti sa cimerom tokom studiranja?
Leah Kelley (Pexels)

Prva asocijacija na život sa cimerom je podela troškova. To je dobar razlog za ovakvu odluku, ali ne i dovoljan. 


Nemoj zbog obaveza zapostaviti svoj društveni život. Stvori oko sebe pozitivnu atmosferu kakva je bila i kod kuće. Neće biti isto, ali možeš izgraditi kvalitetan cimerski odnos koji će prerasti u prijateljstvo.

Kada imaš prijateljsku okolinu, obaveze završavaš brže i sa manje stresa.

Studenti znaju da učenje nije lako. Zahteva dosta vremena i strpljenja. Nekada zbog ispita ne spavaš ili vežeš nekoliko dana da ne izađeš iz kuće. U takvim situacijama ti je potreban neko ko te razume i ko je u sličnoj situaciji.


Mariji Arsić se upravo to dogodilo. Sa svojom cimerkom je postala toliko bliska, da je smatra članom porodice. Poveravaju se jedna drugoj, motivišu se i zajedno obavljaju zadatke. 


Kada je Marija živela sama, bila je mnogo zatvorenija, nije mogla da se opusti u novoj sredini, a sada joj prilagođavanje ide mnogo bolje. Postigla je odlične rezultate na fakultetu i izlazi češće nego inače.

katemangostar (Freepik)
katemangostar (Freepik)

„Mislila sam da je teško naći cimerku, ali nije. Postavila sam oglase na više sajtova. Veoma brzo su mi se javile devojke koje su zainteresovane za moj oglas. Na jednom od tih sajtova mi je stizalo obaveštenje kada imam poruku i počela sam da se dopisujem preko njihove aplikacije u nadi da ću brzo naći cimerku (u pitanju je sajt ​Roommateor.com)”, ističe Marija. 


„Tako je i bilo, posle nekoliko dana, našla sam Tamaru koja je postala moja cimerka. Nas dve super funkcionišemo. Sa njom mi je sve lakše, jer imamo dobru organizaciju. Tamara je kreativna i pozitivna osoba, prija mi njena energija, tako da smo se mnogo zbližile i dosta vremena provodimo zajedno”, kaže.


Ona dodaje da su početkom godine, nakon ispitnih rokova zajedno išle na Taru.

katemangostar (Freepik)
katemangostar (Freepik)

„Trenutna situacija sa korona virusom nas je fizički razdvojila, ali u svakodnevnom smo kontaktu, ispijamo kafe preko Vibera. Jedva čekamo da prođe sve i da ponovo živimo zajedno. Mi smo najbolje drugarice i sigurna sam da će tako i ostati nakon što završimo fakultete”, naglašava Marija.

Cimer ti može mnogo pomoći kada nešto ne stigneš. Može ti se nasmejati i reći da previše ozbiljno shvataš i da ćeš ispit položiti brže nego što misliš. Možete zajedno praviti pauze u učenju i odmarati na terasi uz kafu. 


Zar to ne čini studiranje lakšim? Podrška koju imaš od porodice stoji, ali sada imaš i u svom stanu mini porodicu i veliku podršku.


Autor teksta: Miloš Stojanović, Roommateor.com


Uvek nastojimo da medijski podržimo projekte svojih partnera, u cilju informisanja mladih o aktuelnim dešavanjima. Ukoliko i vi želite da se tekst o aktivnostima vašeg udruženja nađe na portalu iSerbia, možete se javiti povodom saradnje na e-mail: marketing@iserbia.rs.