Zašto bih opet izabrala novinarsto?

FOTO: BUKA Magazin

Četvrta sam godina Fakulteta političkih nauka u Beogradu, smer - novinarstvo i komunikologija. Na samom početku studija nisam bila u potpunosti sigurna šta je, zapravo, novinarstvo i koji je posao novinara. Početkom treće godine (otkad sam i dopisnik portala iSerbia), mnoge nedoumice postale su jasnije.

Sama ideja o tome da bih jednog dana mogla da budem novinar, rodila se vrlo rano. Prva inspiracija bila mi je April O'Neil. Satima sam znala da ponavljam čuvenu: Za vesti kanala 6, vaša reporterka April O'Neil. Kasnije me je očarao informativni program, a pre nekoliko godina zavolela sam novine. Prvi ozbiljniji kontakt sa redakcijom, urednicima, lektorima, terenskim radom i novinarstvom uopšte, ostvarila sam upravo na ovom portalu.

Predstavljam vam samo nekoliko razloga zbog kojih se nikada nisam pokajala što sam novinar:

1. Naučila sam da opažam. Inspiracija je svuda oko nas, samo treba da posmatrate. Zvuči vrlo jednostavno, ali ovo je najteže naučiti. Poenta je da u svemu možete da vidite priču koju biste i sami pročitali.

2. Danas mnogo bolje selektujem bitno od nebitnog. Zapravo, treba izabrati ono što će zanimati prosečnog čoveka u moru informacija.

3. Redakcija je od mene napravila timskog igrača!

4. Novinari su „univerzalne neznalice”. To znači da znamo od svega po malo. Zato morate da učite svakodnevno i tražite što zanimljivije podatke. Učenje i traganje za zanimljivim, ovaj posao čini zabavnim i nepredvidivim.

_rangiranje_fakulteta_1.gif

5. Ovaj posao vas tera da svakodnevno sarađujete sa različitim ljudima. Mnogi su inspirativni, te ste u prilici da gotovo svaki dan čujete mnogo lepih priča koje nadahnjuju i motivišu. Oni drugi će vas učiniti strpljivim.

6. Naučila sam da se izražavam precizno, jasno i direktno.

7. Fakultetske aktivnosti su u meni probudile sakrivene talente.

8. Novinarstvo vam omogućava da se obratite širokoj publici, da pokušate da rešite njihove probleme, da ih usmerite, informišete. Najlepši deo je kada za taj rad dobijete i povratnu informaciju!

9. Mediji imaju veliku ulogu u obrazovanju i socijalizaciji. Zbog toga novinari imaju veliku odgovornost!

10. Moji tekstovi su nekoga nešto naučili, motivisali, inspirisali, dali ideju.

Najbolji novinarski počeci su oni u školskim i studentskim novinama ili u lokalnim medijima. Stoga, vredi pokušati ako vas zanima novinarstvo i pisanje. Najviše se nauči upravo u redakciji učeći od starijih i iskusnijih kolega, a oni vam, upravo, mogu biti najbolji kritičari i pomoć.


Jovana je vesela devojka čiji je jedini cilj da vas nasmeje i zabavi!