Zasadite 10 stabala i - diplomirajte!
Pexels

Učenici i studenti sa Filipina neće moći da završe započeto školovanje ukoliko ne zasade najmanje 10 stabala. Autor ovog projekta je Gari Alehano, predstavnik filipinske stranke Magdalo. 


Prema njegovoj računici, godišnje bi bilo zasađeno najmanje 175 miliona stabala, ukoliko se budu pridržavali ovog zakona. To znači da bi se u jednoj generaciji zasadilo čak 525 milijardi stabala!


Ovakve mere su morale biti preduzete u korist borbe protiv klimatskih promena. Filipini su jedna od zemalja sa najvećom stopom krčenja šume. Tokom 20. veka je procenat zemljišta pokrivenog šumom sa 70 spao na 20

Pixabay
Pixabay

Ilegalna seča je veliki problem, jer je nedostatak drveća u nekim područjima povećao rizik i uticaje klizišta i poplava. Cilj je da se mladi motivišu i shvate ovu ideju ozbiljno i da, čak i nakon završetka škole, nastave sa sađenjem i time doprinesu obogaćivanju zemlje zelenilom.


Drveće će se saditi po već postojećim šumama, vojnim poligonima, određenim zaštićenim područjima i odabranim urbanim sredinama. Vrste će biti prilagođene lokaciji, klimi i topografiji tog područja.


Izvori: National Geographic, Indipendent