Uvek se mogu naći drugi vlasnici i drugi stanari

FOTO: Mundo Ejecutivo Hábitat

Iz ugla stanodavaca: loši stanari

Vlasnik stana u Novom Sadu, Ivan Ocokoljić, kaže da već tri godine izdaje stan studentima i da su iskustva i dobra i loša, ali da, ipak, prednjače ova druga.

„Nigde nije savršeno, ali sam se stvarno susretao sa mnogim problemima prilikom izdavanja stana. Moj zahtev je bio da u stanu budu ili tri devojke ili tri momka i to zbog njih, da im ne bi bilo neprijatno. Ispostavljalo se da su tu, kod devojaka, neki momci dolazili i po više noći ostajali, što nije fer, ni prema meni, a ni prema ostalim stanarkama. Takođe je bilo i problema oko kašnjenja sa kirijom, ali ljudi smo, pa se to može nekako i sačekati“, kazao je Ocokoljić za iSerbia i dodao da je još jedan od problema (ne)higijena u stanu.

roomates_05_2016.jpg

FOTO: Print Screen - Youtube - Big bang theory - Cancellation of roommates aggrement

„Nisam često dolazio u stan, jer nisam želeo da se stanari osećaju neprijatno i da misle da nemaju slobodu koja im je potrebna. Možda su se stvari zbog toga malo izmakle kontroli. Međutim, dogovorom se sve reši, a na kraju krajeva, uvek se mogu naći i drugi vlasnici i drugi stanari“, zaključio je Ocokoljić i istakao da je trenutnim stanarima zadovoljan i da poštuju svoje obaveze, ali i da on poštuje njihova prava.

Iz ugla stanara: loš vlasnik

Kako svaka priča ima dve strane, a i svaka strana svoju priču, tako je i problem pronalaženja adekvatnih uslova za studentski život „novčić sa dva lica“ - nikada se ne zna šta se može izvući. Student anglistike, Mladen Špehar, za iSerbia kaže da je u priči oko traženja stana izvukao deblji kraj.

„Ženu, koja mi izdaje stan, sam prvu našao i mislio sam da će sve biti super. Tako je izgledalo na prvi pogled. Otišao sam da vidim sobu i sve je izgledalo odlično, ali je tako bilo mesec dana pre useljenja. Međutim, kada sam se uselio, prvo što mi je rekla je da ne smem da koristim zamrzivač, što je apsolutno nemoguće, s obzirom na to da sam tada poneo baš dosta hrane, jer ne živim u gradu u kom studiram. Takođe mi nije dala ključ od kupatila, a ni od sobe“, izjavio je Špehar i dodao da je, čak, morao da popravlja slavinu u kupatilu i da se na kraju ispostavilo da je on navodno kriv za kvar.

„I to nije najgore od svega! Primetio sam da mi ulazi u sobu kada nisam tu, stvari su mi ispomerane i dosta stvari mi ne dozvoljava da koristim. Takođe se desilo i da sam slučajno zaboravio ključ u bravi, tražio sam ga dugo, dok se nije ispostavilo da je ključ kod nje, a da mi to nije rekla. Čim prođe ispitni rok iseliću se“, naglašava Špehar.

thinkstockphotos_romm_05_2016.jpg

FOTO: Think Stock

Iz ugla stanara: dobar stanodavac, ali loši cimeri

Čak i onda kada se dogovore vlasnici i stanari, problemi mogu da nastanu u odabiru cimera, ukoliko studenti nisu u prilici da biraju sami. Studentkinja filozofije, Sara Stoičević, kaže da sa gazdama nije imala problema, ali da ih je sa cimerima i te kako bilo.

„Igrom slučaja, našla sam stan gde su bile dve devojke koje su tražile treću cimerku. Ispostavilo se da je jedna devojka tražila nas dve i nijedna se nije znala međusobno. To je, ipak, malo neprijatno, jer ne znate šta vas čeka. Na svu sreću, sa jednom od njih sam se baš super sprijateljila i baš dobro funkcionišemo, ali smo imale problema sa trećom devojkom. Nije poštovala našu privatnost, „upadala” je u sobe bez kucanja, budila nas ujutru bez razloga, davala nepoznatim ljudima ključeve od stana“, istakla je Stoičevićeva.

Ona je dodala da su pokušale da razgovaraju sa njom, ali to nije pomoglo. „Na kraju smo se obratile vlasnicima, koji su na svu sreću, razumeli celu situaciju i podržali nas. Ta devojka je otišla, a u međuvremenu je došla druga i sada je sve u redu “, rekla je Stoičevićeva.

Sara je, takođe, izjavila i da se uverila da je dogovor najbolje rešenje za sve probleme, ali da se svi moraju na početku dogovoriti oko uslova, želja i obaveza.

_veb_novinarstvo.gif

Problemi koji prate traženje cimera i odgovarajućeg stana su problemi koji prate mnogo studenata. Nekada su u pitanju finansije, koje mnogo sužavaju izbor; nekada nepoznavanje grada ili same osobe, nevezano u kojoj je funkciji. Iskustva su pokazala da su iskrenost i razgovor, ipak, najbolje rešenje, jer je potražnja obostrana.

Studenti, ali i stanodavci bi trebalo da su spremni na kompromis i postizanje dogovora koji će „ići na ruku” svima. Naravno, proveravanje informacija, više susreta sa potencijalnim cimerima i razgledanje i upoređivanje različitih mesta su, takođe poželjni, jer su ovo ipak situacije gde treba posebno voditi računa o staroj poslovici: Što je brzo, to je i kuso.


Jeleni je novinarstvo druga ljubav, ali doživotna.