Upoznajte Željka Popovića studenta koji pravi muzičke kutije
Privatna arhiva

Kako je nastala ideja za pravljenje muzičkih kutija? Šta su bili prvi koraci na putu ostvarivanja tvoje ideje?

Ideja datira iz perioda srednje škole kada je i nastao prvi prototip. Tada sam napravio prvu muzičku kutiju za svoju devojku, a ubrzo zatim i za drugara, odnosno njegovu devojku. Nakon izvesnog vremena me je nekoliko ljudi pitalo da napravim i njima, pa sam shvatio da postoji interesovanje.  

Sama ideja je po uzoru na one stare muzičke kutije sa balerinom koja se okreće, ali kod njih nije moguće birati ni pesmu, a ni dizajn. Moji roditelji imaju jednu takvu. I tako je počelo sve…  


Zašto baš muzička kutija? Ima li to veze sa bavljenjem muzikom?

Ljubav prema muzici datira od malena, a od svoje osnovne škole se bavim DJ-ingom. Prve nastupe sam imao već u  6 razredu, ali bih ipak izdvojio svoj profesionalni deo DJ karijere koji je počeo od 2. razreda srednje i traje do dan danas. 

Počelo je tako što sam tada u srednjoj napravio sam svoj DJ kontroler, na kojem sam prvih godinu dana puštao muziku i to čak i pred preko 800 ljudi. Ta moja naprava je bila apsolutno konkurentna sa kupovnim uređajima koji su koštali i po hiljade evra. Muzika je i dalje deo mene, doduše u manjoj meri, ali i dalje se aktivno (samo vikendom) bavim puštanjem muzike širom Vojvodine. 

Pored preduzetničkog duha i fakultetskih obaveza, bavim se i robotikom. To je moja druga ljubav. Član sam ekipe Memristor. To je fakultetski tim robotičara sa kojima sam prošle godine na Evropskom takmičenju Eurobot2018 koje je održano u Francuskoj osvojio četvrto mesto, a 2017. godine šesto mesto.

Razvijamo robote koji su u potpunosti autonomni i nezavisni. Oni izvršavaju određene zadatke, kao što su prepoznavanje oblika, boja i težine nekih predmeta, sortiraju i slažu kule od kockica po unapred zadatom redosledu boja. Takođe, moraju da budu svesni svoje okoline, da zaobiđu prepreke na putu i kao protivnika.


Gde pronalaziš inspiraciju?

Inspiraciju dobijam svakim osmehom koji muzička kutija izmami.

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Koliko vremena je potrebno za izradu jedne kutije i kako izgleda sam proces?

Potrebno je 7-10 dana, s obzirom na to da se svaka kutija ukrašava ručno po želji kupcaTakođe, u svakom trenutku imam desetak unapred ukrašenih kutija koje su dostupne odmah za isporuku. Potrebno je da kupac samo izabere pesmu koju želi.


Koji je tvoj omiljeni deo celog procesa?

Uživam u svakom delu nastajanja jedne muzičke kutije. Pored elektronike koju studiram, veoma me interesuje digitalni marketing u kojem sam samouk i trudim se da svakim danom učim kako bih svoj proizvod uspešno plasirao na tržište. Veoma sam komunikativan, tako da uživam i u komunikaciji sa kupcima i u svim dogovorima oko narudžbina.

Privatna arhiva
Privatna arhiva


Kada bi sebi pravio kutiju koju bi pesmu odabrao?

Iskreno, pošto se bavim DJ-ingom nemam neku omiljenu pesmu. Može se reći da imam mnogo dragih, svaka za određenu priliku, tako da bi to bio težak izbor.


Kako usklađuješ obaveze na fakultetu i rad na izradi kutija?

Formula je volja. Time se vodim i uspevam sve da postignem, najvažnije je dobro organizovati svoje vreme i sve može da se stigne.


Imaš li savet za mlade studente koji su došli na ideju da se poput tebe bave kreativnim hobijem ili da pokrenu startup?

Danas je teško napraviti neku potpuno novu i inovativnu ideju koja bi napravila bum. Pošto smo svi mi ,,mali” moramo krenuti od malih stvari. Za početak ćemo pogledati oko sebe i pokušati da neki problem iz naše svakodnevice rešimo na bolji način nego što je već rešen. 

Ukoliko u tome uspemo imamo potencionalno uspešnu biznis ideju. Kolege bih savetovao da sve svoje ideje i rešenja problema zapisuju na papir( ili naravno računar) i da ih povremeno preispitaju i ponovo razmisle o njima

Svakako bih savetovao da se ne preokupiraju samo fakultetskim obavezama, već da se pored odlaska do fakulteta i menze bave pre svega sportom kao i istraživanjem, odnosno oblastima koje ih zanimaju, jer jedino tako mogu da napreduju.

Privatna arhiva
Privatna arhiva

Kada ne bi studirao FTN,  koji drugi fakultet bi bio tvoj izbor? Da li planiraš da svoje studije nastaviš?

Definitivno bi FTN bio moj izbor! Ali ukoliko recimo FTN ne bi postojao izabrao bih sličan fakultet( odnosno bavljenje elektronikom)  to bi mogao biti Elektrotehnički fakultet. Planiram da upišem master, a posle toga ko zna, ne bih toliko unapred planirao.  

Svakako mi predstoji još mnogo usavršavanja, a volim da napomenem da se učenje nikada ne završava. Mnogi misle da se stečenom fakultetskom diplomom završava sve.  Ceo život se mora učiti kako bismo ostali konkurentni i upoznati sa novim dešavanjima u oblasti kojom se bavimo, jer živimo u vremenu kada sve oko nas veoma brzo napreduje i menja se iz jedne forme u drugu

Željkove muzičke kutije možete pogledati ovde.