Univerzitet u Beogradu organizuje 4. Sajam stipendija
Univerzitet u Beogradu

O Sajmu stipendija

Sajam stipendija će se održati u zgradi Rektorata na Studentskom trgu u BeograduPrvog dana Sajma, nakon svečanog otvaranja, predstavnici Univerziteta u Beogradu ukazaće na mogućnosti mobilnosti studenata, nastavnika i istraživača Univerziteta u Beogradu, aktuelne mere podrške, nagrađivanja i stipendiranja studenata, mogućnosti za karijerno informisanje i savetovanje po pitanju nastavka studija i, na kraju, biće organizovano predavanje o tehnikama polaganja međunarodno priznatih ispita stranih jezika. 


Drugog dana Sajma biće organizovane informativno-konsultativne sesije od 10 do 16 časova u holu i dvorištu Rektorata, kao i prateći program prezentacija u Svečanoj sali pod nazivom „15 saveta za 15 minuta“, tokom kog će učesnici Sajma moći da predstave svoje programe i daju savete i smernice zainteresovanim posetiocima. 


Cilj ove manifestacije je podizanje nivoa informisanosti studenata o mogućnostima nastavka studija u Srbiji i inostranstvu, uslovima koje bi trebalo da ispunjavaju da bi uspešno upisali željene studije, veštinama koje su im potrebne prilikom prijave, značaju proaktivnog stava, pravovremene informisanosti, celoživotnog učenja i mobilnosti. 


Facebook
Facebook

Koje će to stipendije biti predstavljene i kome su one namenjene?

Na Sajmu će biti predstavljene stipendije koje omogućavaju nastavak studija u Srbiji i one koje daju tu mogućnost i u inostranstvu


Ukoliko si student koji bi rado ostao i nastavio da se usavršava u svojoj državi, onda za tebe mogu biti interesantne standardne Studentske stipendije koje daje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Obrazovni centar EQUILIBRIO, Zadužbina Studenica za studente svih fakulteta. Tu su i stipendije koje su namenjene studentima iz oblasti metalurgije, mašinstva i elektrotehnike, ali i onima sa FON-a, ETF-a, Matematičkog i Ekonomskog fakulteta. Studiranje u Srbiji teže da afirmišu i institucije poput Ministarstva omladine i sporta koje izdvaja fondove za mlade talente.


Međutim, tvoja želja je da nastaviš studije u inostranstvu, tamo živiš, pa i zaposliš se - Stipendije koje omogućavaju nastavak studija u inostranstvu su idealna prilika za tebe. Za studente svih nivoa studija ili samo postdiplomskih, Vlade Francuske i Kanade spremile su interesantne ponude koje mogu zainteresovati studente i prirodnih i društvenih nauka, među kojima može biti i onih koji će želeti da saznaju nešto više o stipendijama koje daju Ambasade Republike Češke i Koreje. Fondacije, poput Tempus i Dr Zoran Đinđić, daju stipendije studentima svih nivoa i svih oblasti studiranja za razmenu u državama Evropske Unije, među kojima je i Nemačka u kojoj takođe možete usavršiti i svoje znanje jezika, zahvaljujući donaciji Fondacije dr Zoran Đinđić.


 Znanje jezika vam se takođe može biti prednost pri konkurisanju za Stipendije za studije u Italiji, koje daju Univerzitet „Ca’ Foscari“, Politecnico Di Milano i Università Cattolica del Sacro Cuore. Među svim ovim stranim institucijama i jedna naša daje mogućnost za studiranje u inostranstvu. Naime, Beogradska otvorena škola studentima master i doktorskih studija u oblasti društvenih nauka daruje stipendiju za studiranje u Mađarskoj.  


Pored navedenih tu su i Stipendije ambasade Republike Grčke, Chevening Scholarship koje daje Britanska ambasada u Beogradu, Fulbright Foreign Student Program koju daje ambasada SAD u Beogradu i stipendije koje daju određene Zadužbine i Fondacije kao što su Zadužbina Vlajka Kalenića, Fondacija Koste Migrića, Zadužbina Ljubice M. Zdravković, Fondacija „Novi dobrotvori Univerziteta u Beogradu“ itd.


Informišite se detaljnije o donatorima i stipendijama koje se nude dolaskom na sam Sajam stipendija na Univerzitetu u Beogradu, a do njega prelistajte onlajn informator kako biste znali u kom pravcu da se usmerite obilazeći štandove donatora na Sajmu.


Ulaz za sve posetioce je besplatan, a postojaće i prenos programa predavanja i prezentacija, koji će biti emitovan uživo preko interneta na Media portalu Računarskog centra Univerziteta u Beogradu.


Izvor: Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata