Učenjem uz muziku do uspeha na ispitima
Pixabay

Dva tipa studenata

Sigurno poznajete bar jednog studenta kome je neophodna sablasna tišina da bi učio, a sa druge strane i onog studenta koji uz galamu najbolje funkcioniše. Učenje uz muziku moglo bi pomiriti ove dve krajnosti. Složićete se da u mrtvoj tišini na pad koncentracije utiče svaki šum, te bi stoga navikavanje na učenje uz tihu, opuštajuću muziku bilo od izuzetne koristi za ovaj tip studenata. S druge strane, oni studenti kojima bilo kakvi zvukovi ne smetaju pri učenju imali bi brojne benefite od slušanja relaksirajuće muzike.

Naučno je dokazano da određena vrsta muzike može pomoći u poboljšavanju pamćenja, usmeravanju pažnje, ali i ublažavanju stresa i nervoze. Ipak, nije poželjno da pustite omiljenu plejlistu i prionete na rad.

Naprotiv, istraživanja psihologa i neurologa pokazala su da popularna  muzika odvlači pažnju jer ima za cilj da izazove intelektualnu i emotivnu reakciju. Koja onda muzika zapravo pomaže pri učenju?

Pixabay
Pixabay

Prijatna melodija, ali bez teksta

Glavne odlike muzike za koju se pokazalo da pozitivno utiče na pamćenje i koncentraciju jesu prijatna melodija, blagih prelaza u tonovima, ali opet dinamična i pod obavezno bez teksta, koji bi samo odvlačio pažnju.

Ovakvi zvuci imaju mogućnost da vam produže vreme produktivnog učenja na čak 100 minuta bez pauze, za razliku od 20 minuta koliko je dokazano da koncentracija može da bude na najvišem nivou.

Dakle, možete sami odvojiti neko vreme i prelistati ovakve numere, te odlučiti koje vam najviše prijaju i napraviti svoju listu. Međutim, kako je ispitni rok u punom zamahu i nemate baš mnogo vremena za gubljenje, predstavljamo vam neke youtube kanale posvećene upravo muzici za učenje.

•    Focus At Will

•    Study Music Project

•    H4Happiness - Study Music, Relaxing Music


Takođe, mnogim studentima pomaže i slušanje Mocartovih kompozicija, pa isprobajte i ovu vrstu muzike.

Pixabay
Pixabay

Zavisi od tipa gradiva

Od tipa gradiva zavisi kakva će vam muzika odgovarati

Kao izuzetno dobar saveznik, muzika se pokazala kod studenata koji su radili matematičke zadatke, baratali formulama i izrazima, dok je nešto lošiji učinak kod onih studenata koji su učili teorijske predmete.

Brojne studije pokazale su da ovde zapravo postoji rešenje, te da za takozvano „aktivno učenje”, koje podrazumeva konstantno zapisivanje pomaže gore pomenuta muzika, dok za „pasivno učenje”, gde treba savladati knjigu od 500 strana čiste teorije, postoji rešenje – klasična muzika, koja se pokazala kao vrlo učinkovita na održanje visokog nivoa koncentracije tokom ovakvog tipa učenja.

Dakle, gruba podela bi glasila ovako:


  •  društvenjaci – klasična muzika
  •  prirodnjaci – mirne, ali dinamične melodije

Najbitnije je da poslušate sebe i uočite šta vam prija, i tek će vas tada muzika dovesti do bolje produktivnosti u radu. Mi smo vam dali neke smernice, a na vama je da ih prilagodite sopstvenim potrebama.
Puno sreće u predstojećem roku!