Trema kao kamen spoticanja studenata!

Foto: State of Mind

Sa tremom nisu upoznati samo oni koji nastupaju u javnosti, već i svi drugi ljudi. Kod studenata se ona manifestuje na različite načine – znoje se dlanovi, osećaj malaksalosti, zatim kroz crvenilo, drhtanje ruku, jako lupanje srca, hladan znoj itd. Pobedi nas strah da se nećemo predstaviti u najboljem svetlu, da nećemo položiti ispit, da će nas kolege možda ismevati ukoliko izgovorimo neki lapsus i sl. Svi se pitamo da li je taj strah nomalan. Naravno da jeste!

Kada treba da odbranimo svoj rad pred profesorima i ostalim studentima, u našoj glavi se dešava borba raznih pitanja: Šta ako pogrešim nešto?, Šta ako se sapletem kad budem izlazio/la?, Šta ako ne dobijem maksimalne bodove, a uložio/la sam veliki trud? itd. I dok mislimo o tome kako će nas drugi videti, naše kolege možda i neće obratiti pažnju na svaki naš pokret i reč, već obično razmišljaju o tome kako će se oni ponašati kada dođu na naše mesto.

Naučite da savladate tremu!

Važno je, pre svega, da verujemo u sebe i svoj rad. Da se ne opterećujemo mišljenjem kolega o našem nastupu, već da se potrudimo da damo svoj maksimum. Umesto da zahtevate od sebe da se pokažete kao bolji nego ikad, realnije je da očekujete da budete dovoljno dobri i da date sve od sebe da se fokusirate na sve ono što ste želeli da kažete, predložite i sl.

unnamed.png

Foto: jajkonamiekko / Portal za škole

Ukoliko i dođe do grešaka, nemojte ih preuveličavati i praviti od toga katastrofu, već ih brzo ispravite, ukoliko je moguće, i nastavite dalje. Nijedno ljudsko biće nije nepogrešivo i daleko je od toga da sve izvede savršeno uvek i svuda.

Takođe, kada uočimo da imamo tremu i obratimo pažnju na nju, veće su šanse da ćemo pogrešiti i da će nas ona savladati. Umesto toga, bolje je da misli okrenemo na drugu stranu. Da se fokusiramo na ono što smo naučili, spremili, vežbali.

„Pravi profesionalci kada osete tremu iskoriste je na najbolji mogući način – pretoče je u dodatnu energiju koja im pomogne da briljiraju na sceni”, Boris Đurić.

Na naše samopouzdanje može uticati i naš izgled. Zbog toga se, za neki javni nastup, spremamo i ulepšavamo, kako bi nam to pomoglo da budemo sigurniji u sebe.

Pre ispita, prezentacija i sličnih studentskih „muka”, poželjno je preslišati se više puta, održati prezentaciju pred nekim, uvežbati pokrete i smisliti šta uraditi u situaciji da se neki deo zaboravi. U savlađivanju treme, može nam pomoći i timski rad. Možemo pitati nekog kolegu da nam pomogne, da zajedno obradimo neku temu i prezentujemo pred ostalim kolegama.

Važno je „Probiti led”. Kada jednom uspemo da pobedimo strah i tremu, svaki sledeći put će biti sve lakše i bićemo sve sigurniji u sebe. Setite se da „Ko ne valja sebi, ne valja nikome“, vodite se time i dajte sve od sebe da se ponosite sobom i svojim radom.


Jovana Tanasijević

Izvor: EVO portal