Trello: Zabavite se, a ostanite organizovani!

FOTO: Life hacker

Od svog nastanka 2011. godine, Trello kompanija je okupljala mlade ljude sa idejom da olakša rad svim ljudima i deci kojima je pisanje radova, prezentacija, lista zadataka i velikih projekata težak posao. Ovaj softver vam omogućava da te stvari radite u vizuelno primamljivom okruženju, sami ili u timu.

15916083595_36824e56c8_o.jpg

FOTO: David Jones - Flickr

Kako više ne biste popunjavali frižider svojom listom zadataka ili listama za kupovinu, ovaj program će takve stvari preneti na vaš kompjuter, laptop ili pametan telefon (smartfon).

Program se sastoji od table, na kojoj se nalaze liste zadataka, a svaka lista ima kartice. Budući da je potpuno prilagođen korisniku, možete dodavati neograničen broj tabli, lista zadataka i u njima kartice; menjati im imena, boju pozadine, dodavati stikere i slično. Table na kojima radite, možete prilagoditi tako da samo vi vidite šta na njima radite ili da vaš tim može videti šta pišete ili da otvorite za širu javnost, s tim da samo oni koji budu pozvani od strane vas, mogu menjati sadržaj.

Što se tiče rada u timu, administrator može pozivati, tj. dodavati saradnike (Members) u karticama putem mejla ili im poslati link vaše table ili kartice iz menija sa desne strane ili jednostavnim klikom na Share and more opciju koja se nalazi u kartici.

8578688383_3dc6c27224_o.png

FOTO: Gustavo da Cunha Pimenta - Flickr

Ova opcija je posebno zgodna kada vaše kolege ili prijatelji ne žele da otvaraju još jedan od brojnih korisničkih naloga koje imaju, ali, takođe, žele da vam pomognu da brže i lakše rešite zadatak.

Kako biste se još bolje organizovali, program nudi filter sistem koji se nalazi u gornjem levom uglu na osnovu kojeg možete lakše naći tablu, listu ili karticu koju tražite. Takođe, svakoj kartici možete dodavati etikete (Labels) u 10 nijansi boja, pomoću kojih ćete bliže označiti temu koju obrađujete. Ove etikete su, čak, prilagođene i slabovidima i mogu se filtrirati iz menija sa desne strane.

23861274485_28ae2e32a9_o.png

FOTO: Shopify

U svoje kartice možete dodavati bilo kakve vrste priloga (Attachment) direktno iz kompjutera ili sa Cloud servisa poput Google drive, Dropbox, Box i One drive.

Ako vam je važno da neki zadatak završite na vreme ili imate rok do kada morate da ga završite, samo uključite opciju Due date iz kartice i odaberite datum i vreme. Svaku karticu možete pojedinačno arhivirati i možete se pretplatiti (Subscribe), kako biste videli izmene koje vrši vaš tim.

Program postaje interesantniji onda kada uključite power-ups sistem, tj. pojačanja. Opcije power-up sistema su: kalendar, zastarivanje kartica i glasanje. Kalendar vam pomaže da vidite do kog datuma imate rok. Zastarivanje kartica će izbledeti kartice koje ste davno radili, a sistem glasanja vam daje bolji uvid u to da li se kolege slažu ili ne.

EU%20GIF.gif

Uz pregršt opcija koje nudi, Trello je i odlično sinhronizovan za sve vrste pametnih uređaja. Kada se dogodi neka izmena na radu, bićete obavešteni notifikacijama ili mejlom.

BONUS: Za svakog novog korisnika kojeg pozovete preko Trello Gold opcije iz menija deljenjem linka putem Fejsbuka, Tvitera ili mejla, dobićete mesec dana korišćenja (najviše 12) unapređene verzije koja vam daje 250 MB upload fajlova, devet novih pozadina, ubacivanje pozadina iz kompjutera, kao i dodatna pakovanja stikera maskote Haski Trello kompanije.


Jovan veruje da male promene mogu da naprave veliku razliku.