Studiranje u Nemačkoj - 10 stvari koje morate znati!
Pixabay

Dobar ste student, položili ste potrebne sertifikate kojima dokazujete znanje nemačkog jezika, spremni ste da spakujete kofere i krenete u avanturu zvanu „Srpski student u Nemačkoj“. Na tom putu dobro je upoznati se i sa 10 zlatnih pravila za studiranje u Nemačkoj.

1. Besplatno studiranje?

Studiranje u Nemačkoj zvanično jeste besplatno. Međutim, od zimskog semestra 2017/18. godine izuzetak je pokrajina Baden-Virtemberg, u kojoj školarina za studente koji dolaze iz zemalja koje nisu članice Evropske unije iznosi 1500 evra po semestru. Ova pokrajina obuhvata univerzitetske gradove: Štutgart, Hajdelberg i Frajburg. Pored ovoga, skriveni trošak studiranja u Nemačkoj je i semestarska participacija koja iznosi 200-300 evra u zavisnosti od priloga za studentski parlament koji određuje sam univerzitet, dok su svi ostali troškovi uključeni u tu cenu isti za sve univerzitete. Međutim, studenti mogu troškove studiranja dobiju nazad kroz povraćaj poreza. Na sledećem linku ima detaljno upustvo o tome i primer.

2. Smeštaj i život

Najveću svotu novca izdvojićete za stanarinu. Kao i kod nas, najpovoljniji je smeštaj u studentskim domovima. Međutim, konkurencija i interesovanje je ogromno, tako da je neophodno na vreme se informisati i konkurisati za mesto u domu. Stanarina u studentskim domovima kreće se od 200 do 400 evra mesečno.

Pixabay
Pixabay

Ukoliko ipak ne „upadnete“ u dom, najpovoljnija opcija stanovanja jeste iznajmljivanje stana sa cimerima, gde će svako imati zasebnu sobu, a zajedničke prostorije se dele. To je takozvani WG smeštaju (Wohngemeinschaft). Uračunavajući troškove zdravstvenog osiguranja, troškove za hranu i socijalni život, na mesečnom nivou biće vam potrebno oko 800 evra.

Na ovom linku možete pogledati kalkulator životnih troškova zavisno od grada u kome želite da studirate.


3. Morate znati nemački jezik

Bićete ravnopravni sa studentima Nemcima, a to znači i da su sva predavanja na nemačkom jeziku. Malobrojni su fakulteti na kojima postoje predavanja na engleskom jeziku.

Već pri apliciranju za vizu ste priložili dokument koji potvrđuje vaše znanje jezika.

Postoje dva načina da dokumentujete znanje nemačkog jezika:


1) U Nemačkoj-polažete DSH ispit nemačkog jezika za strane studente. Nivo znanja koji je neophodan za studiranje u Nemačkoj je DSH-2.


2) U Srbiji-polažete TestDaF ispit nemačkog kao stranog jezika. Ispit se organizuje 6 puta godišnje i broj kandidata je ograničen. U Beogradu ovaj test se polaže u Ispitnom centru www.testdafbeograd.com.   na Fakultetu političkih nauka. Potreban nivo znanja je TDN4.

Pexels
Pexels

4. Viza

Da biste uopšte konkurisali za studentsku vizu, morate imati dokaz sa fakulteta da ste primljeni. Ono što morate znati je da se za vizu morate prijaviti na vreme, odnosno dovoljno rano jer bez vize nećete moći da odete na studije, a sama procedura može trajati i nekoliko meseci. Zato razmišljajte o svemu unapred i pripremite se na vreme.


Više informacija možete pronaći na sledećem linku.

5. Stipendija studenta spasava

Za dobre studente nema zime! Ukoliko ste dobar student apsolutno je moguće dobiti stipendiju za studiranje u Nemačkoj. Ona će vam u mnogome olakšati i samu odluku za nastavak studija u ovoj zemlji. Takođe, možete aplicirati i za razne druge novčane olakšice koje se nude studentima iz inostranstva. Većinu stipendija dodeljuje DAAD, Nemačka služba za akademsku razmenu, a sve informacije možeš pronaći na linku.

6. Studentski život

Svest da odlazite u zemlju koja se po mnogo čemu razlikuje od naše olakšaće vam prve dane u Nemačkoj. Drugačiji običaji, kultura, navike i ljudi biće vam neobični i neshvatljivi. Ono što se neće promeniti jeste gomila papirologije, šaltera i kancelarija oko kojih ćete imati posla dok ne sredite sve što se tiče imigracije.

Pixabay
Pixabay

7. Preispitivanje

Da do ovoga ne bi došlo kada se već nađete u sred strane zemlje, sa punim koferom straha, pre prijave na bilo koji fakultet u Nemačkoj uradite TestAS da proverite koliko ste vi zaista za studije na koje želite da aplicirate. Na nekim fakultetima ovaj test je ujedno i prijemni ispit. Više informacija na sajtu.

8. Priznavanje naših diploma

Da li je diploma naše srednje škole priznata u Nemačkoj?

Nemačka služba akademske razmene (DAAD) nudi opciju da proverite da li je vaša diploma dovoljna za upis na neki od fakulteta i to možeš uraditi na sledećem linku . Ako tvoja diploma nije dovoljna da bi se upisao/la na nemački fakultet, onda moraš da pohađaš pripremne kurseve i da polažeš TestAs.Takođe, da li su diplome priznate može se videti

na Anabin bazi podataka, a ukoliko diploma nije navedena na Anabinu, onda se šalje na proveru diplome odnosno zahtev za nostrifikaciju. Pritom, u par slučajeva troškove za nostrifikaciju može preuzeti ambasada tj. konzulat.


9. Džeparac

Uz studentsku vizu dobija se i radna dozvola za studentske poslove. Postoji jedna vrsta studentske radne dozvole koja ide automatski uz vizu. 

Studenti smeju raditi do 20h nedeljno tokom predavanja i 40h nedeljno tokom pauze na univerzitetu. Za studente koji nisu iz EU postoji ogranicenje

od 120 kalendarskih dana godišnje. Na ovom linku ima opširno o studentskim poslovima, ovde ima objašnjenje kako raditi više od 120 dana.

10. Sve se može

Ne dozvolite da vas gomila potrebnih papira i nesigurnost obeshrabre. Biće vam lakše ako dobijete i neke informacije iz prve ruke.

 Zato se povežite sa studentima koji su već u Nemačkoj, učlanite se u fejsbuk grupu srpskih studenata u inostranstvu, pažljivo iščitajte sve forume, ali na kraju verujte samo svom osećaju.


Izvor: Studentski život