Studentska ishrana: preko menze do punih stomaka

Foto: Privatna arhiva

Uslugu ishrane u studentskim restoranima u Novom Sadu u ovom trenutku koristi oko 12.000 studenata. Oni, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, imaju pravo na regresiranu ishranu, odnosno ishranu po povoljnijim cenama. Studenti koji sami finansiraju svoje školovanje, nemaju tu mogućnost, već se hrane po ekonomskim cenama.

U restoranima Studentskog centra Novog Sada, dnevno se pripremi i posluži oko 8.000 obroka. Jela koja se služe su raznovrsna, ali među studentima, najpopularniji obroci su pljeskavica i bečka šnicla. Termini služenja obroka, osmišljeni su tako da budu dostupni većem broju studenata.

17078456_10210585112977295_1275966225_n.jpg

Foto: Privatna arhiva

Trenutno u Novom Sadu rade dva restorana, što većem broju njihovih korisnika, predstavlja veliki problem najviše zbog gužve, jer im oduzima dosta vremena.

„Zadovoljan sam hranom u menzi, koristim njene usluge i mislim da je kvalitet hrane odličan. Međutim, najveći problem je gužva, zbog toga što u ovom trenutku rade samo dva restorana”, kaže Aleksa, student Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja (DIF) u Novom Sadu.

Studenti su uglavnom zadovoljni ishranom u menzi. „Hranim se u menzi već dve godine i zaista sam zadovoljna. Studiram prava, tako da mi odgovara to što je menza blizu kampusa. Ne bi bilo loše kada bi još jedan restoran bio otvoren, mislim da bi to u velikoj meri smanjilo gužvu”, kaže Tatjana.

Naravno, ima i onih koji ponekad nisu zadovoljni hranom. „Ponekad bude više povrća u odnosu na glavni deo, meso. To je nešto što mi smeta, kada sam baš mnogo gladan. Ali, u principu sam zadovoljan”, kaže Jovan.

Menza predstavlja veoma bitnu stvar u životu svakog studenta. Novosađani bi bili još zadovoljniji kada bi se otvorili novi restorani. Ostaje nam da sačekamo i vidimo da li će se u tom pogledu, nešto promeniti.