Studenti studentima:Upoznajte se sa čarima Italije u SKC-u!
Freepik

,,Ovo predavanje je prvo u nizu planiranih predavanja, na kome će svi imati prilike da čuju nešto novo i korisno o Italiji, samom jeziku, kulturi i tradiciji“, rekla je za iSerbiu Julijana Rakonjac, master student Katedre za italijanistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i jedna od predavača ovog zanimljivog skupa.


Predavanju će gostovati i maternji govornici-članovi AIS-a (Associazione Italiana in Serbia), a po završetku formalnog dela predavanja, svojim prisustvom će ga uveličati jedini italijanski pevač u Srbiji Mattia Zanatta, koji će prisutne opustiti i zabaviti uz zvuke italijanske muzike.


Facebook
Facebook

Julijana je dodala i da je ovo samo deo projekta u kome studenti Filološkog fakulteta drže nastavu jezika studentima sa drugih fakulteta. Nešto više o tome rekla nam je koordinator projekta, član Studentskog parlamenta Filološkog fakulteta i student Katedre za italijanistiku Teodora Prole:


,,Projekat ,,Studenti studentima“ je najveći eksterni projekat Studentskog parlamenta Filološkog fakulteta. Studenti Filološkog fakulteta drže kurseve stranih jezika kolegama sa drugih fakulteta Univerziteta u Beogradu. Pored fakulteta saradnja je ostvarena sa Trinaestom beogradskom gimnazijom (kurs španskog jezika), kao i sa Gradskom opštinom Stari grad. Projektom je obuhvaćeno 12 jezika: engleski, nemački, ruski, španski, francuski, italijanski, norveški, grčki, arapski, albanski, japanski i kineski. U okviru projekta u školskoj 2016/2017. godini ostvarena je saradnja sa 16 fakulteta i angažovano je čak 127 predavača, studenata Filološkog fakulteteta čiji je predavački rad volonterskog karaktera. Na ovaj način studenti stiču praksu za rad u prosveti i imajući potpunu slobodu za samostalno organizovanje nastave, dobijaju mogućnost da realizuju sopstvene ideje“.


Teodora je dodala i da su pripreme za novi krug projekta još u toku, a saradnja je od ove godine ostvarena i sa Fakultetom veterinarske medicine, FASPER-om i Gradskom opštinom Palilula. Takođe, rekla je i da su od ove godine u projekat uključili i druge jezike koji se izučavaju na Filološkom fakultetu (danski, poljski, mađarski, beloruski, bugarski, rumunski, holandski, ukrajinski, slovački, slovenački, korejski, persijski, portugaliski), kao i studente bibliotekarstva i informatike i studente srpskog jezika i književnosti.


Facebook
Facebook

Julijana je nagovestila da će sa svake katedre jednom mesečno neko od studenata predstaviti jezik koji studira i njegovu kulturu na zanimljiv način, te ćemo tako u predstojećem mesecu moći da očekujemo predavanje o slovenskim jezicima pod nazivom ,,Tako blizu a tako daleko“, kao i radionicu Pitajte (budućeg) bibliotekara“.


A do tada, posetite prvo predavanje o prelepoj Italiji. Ci vediamo!