Studenti u Petnici uče o tajnama kosmosa
pixabay.com

Strani studenti koji su učestvovali na programima astronomije, fizike, biologije i geologije, nose odlične utiske:

„Sebe vidim kao budućeg naučnika iz oblasti astronomije negde u svetu, jer u Sloveniji nema institucije koja se bavi time, a u Petnicu planiram da nastavim da dolazim i narednih godina po znanje iz fizike i astrofizike”, u razgovoru sa portalom Blic ispričao je Vid Primožič, student Univerziteta u Ljubljani.

Između ostalog, studenti su imali priliku da učestvuju na programu mašinskog učenja koji je sproveden u saradnji sa Microsoft-om, kao i na tradicionalnom programu Petnica internacional, koji okuplja i zainteresovane srednjoškolce i sprovodi istraživanja u više naučnih oblasti. Potonji program okupio je preko 25 učesnika iz Španije, Francuske, Rusije, Poljske, Nemačke, Hrvatske i Brazila.

pixabay.com
pixabay.com

Marko Simonović, profesor za teorijsku fiziku u CERN-u, u razgovoru za Blic, objašnjava da ovi programi predstavljaju jednu vrstu pripreme za doktorske studije.

„Tako iz oblasti fizike polaznici mogu da saznaju mnogo toga o akceleratoru u CERN-u, koji su najnoviji modeli u vezi s tamnom materijom, velikom misterijom kosmosa, kakav je napredak u eksperimentima u toj oblasti. Mnogi instituti u svetu imaju letnje škole, ali je Istraživačka stanica Petnica posebna, jer je u njoj sasvim drugačija atmosfera. Studenti i predavači su približnih godina, stalno zajedno, u malim grupama. Uz neposredan odnos, mogu uvek da pitaju za savet, objašnjenje, a ne postoji ni jaz između generacija”, istakao je Simonović.

Leto u Petnici nastavilo se i međunarodnim programima iz arheologije, biomedicine i molekularne biologije, i trajao je sve do septembra.

Izvor: Blic