Studenti studentima: Uživajte u večeri germanskih jezika
Freepik

U ponedeljak 19. februara održaće se „Veče germanskih jezika”, u kome će učestvovati studenti germanistike i anglistike Filološkog fakulteta u Beogradu, a jedna od vodiča kroz prelepo putovanje zemljama u kojima se germanski jezici govore Anja Redžić, studentkinja nemačkog i holandskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu, potpredsednica Studentskog parlamenta i jedna od koordinatora projekta „Studenti studentima” rekla je za iSerbiu zašto ovo predavanje treba da posete i oni koji nisu studenti Filološkog fakulteta: 


„Kada se pomisli na to gde se najbolje može učiti neki jezik, naravno da nam je svima u glavi prvo Filološki fakultet. Međutim, daleko od toga da smo mi filolozi jedini koji vole da se bave izučavanjem istog. Jezik je za mnoge neka vrsta strasti i zato pozivamo sve vas da nam se pridružite i bolje upoznate zemlje iz kojih germanski jezici i vode poreklo. ”


Anja je otkrila i šta su to pripremili za posetioce predavanja, rekavši da će zainteresovani moći da se upoznaju sa sedam različitih zemalja kao što su Danska, Švedska, Norveška, Island, Engleska, Holandija i Nemačka kroz priču o njihovim istorijama, kulturama, običajima i zanimljivostima. Kroz upoznavanje će ih poput pravog turističkog vodiča sprovesti sedam predstavnika-studenata jezika koji se govore u tim zemljama. Anja je dodala da će „gledaoci biti u prilici i da čuju kako svaki od germanskih jezika zvuči bilo kroz muziku, čitanje poezije ili kratke proze”.

SKC
SKC

A može li ova tema da zainteresuje nekoga ko nikada nije imao dodira sa germanskim jezicima da počne sa njihovim izučavanjem, Anja je rekla da „sam dodir sa kulturom, istorijom i muzikom nekada i jeste dovoljan da probudi interesovanje za neki jezik. Naravno, neke od germanskih jezika možda još uvek niste imali prilike da čujete i ne znate kako zvuče, pa vam se baš oni i dopadnu”.


Na pitanje koji je germanski jezik najlepši za izučavanje i zašto, Anja se odlučila upravo za jezike koje studira, nemački i holandski, dodavši da se sa holandskim upoznala na početku studija i upravo način izgovora glasova je ono zbog čega ju je ovaj jezik i privukao, dok nemački uči već 10 godina i sama istorija i književnost ovog jezika su nešto o čemu, kako kaže, može satima da čita. 


Anja je, želevši da razbije stereotipe o germanskim jezicima, dodala da svaka impresija o njima da su hladni, oštri ili grubi nestaje kada se prepustite njihovom izučavanju, kao i da motivacija za njihovo izučavanje jeste svakako to što „poznavanje jednog, olakšava učenje i nekog drugog germanskog jezika”.