Predstavićemo naš fakultet i državu najbolje što možemo!
Privatna arhiva

Zajedno sa svojim mentorom Nikolom Milosavljevićem, studenti Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu su doneli prvu regionalnu pobedu za Srbiju od kada se održavaju ACM takmičenja. Njihova imena su Vuk Bibić, Ivan Stošić i Lazar Stamenković, a evo šta oni, pritom skromni, imaju da kažu o svom uspehu.

Šta vas je motivisalo da se prijavite na takmičenje?

Sva trojica se već dugi niz godina takmičimo u programiranju i postižemo zapažene rezultate. Kako je ovo takmičenje jedno od najprestižnijih na svetu, odlučili smo da oprobamo svoje znanje i tamo.

Koje utiske i iskustva nosite sa dosadašnjeg takmičenja?

Najstariji član našeg tima Ivan Stošić, već je učestvovao na međunarodnim takmičenjima, dok je Lazaru i Vuku ovo učešće predstavljalo novo iskustvo. Oduševljeni smo atmosferom na takmičenju, timskim radom i posvećenošću takmičara.

Šta očekujete od finala takmičenja i kako ćete se za njega pripremati?

Kako je u svetu konkurencija zaista jaka i kako je ovo prvo finale tima iz Srbije u poslednjih 20 godina, nemamo prevelika očekivanja. Bez obzira na to, pripreme teku punom parom i daćemo sve od sebe da predstavimo naš fakultet i državu u najboljem svetlu.

Facebook (Softversko inženjerstvo - Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu)
Facebook (Softversko inženjerstvo - Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu)

Koji su vaši pojedinačni i/ili timski dalji planovi?

Planiramo najpre da se fokusiramo na finale ovog takmičenja, odnosno na pripreme za njega. Imamo u planu i ucešće na još nekim timskim takmičenjima poput BubbleCup-a.

Šta biste poručili onima koji bi se u budućnosti prijavili na takmičenje?

Budućim učesnicima bismo poručili da budu uporni i da marljivo rade. Možda im se u nekim trenucima učini da ova oblast nije „opipljiva" jer, recimo, kod aplikativnog programiranja na kraju imate neki gotov proizvod koji svaka osoba koja ume da koristi dok je u ovom slučaju rezultat tog rada malo manje dostupan laicima. Ali, na kraju dana, algoritmi su kamen temeljac za sve ostalo, tako da bismo želeli da ohrabrimo svaku osobu koja je spremna da se uhvati u koštac sa njima.

Ipak, o njihovom uspehu najviše govori to što su oni drugi po redu iz Srbije koji su postigli ovakav uspeh nakon tima koji je uspeo da se domogne finala još davne 1996. godine. Ono što ih u finalu očekuje je rešavanje 12 programerskih problema za samo 5 sati, a sva rešenja će morati da predaju kao programe napisane u jezicima C, C++, Java, Python ili Kotlin.


U susretu takmičenju, želimo im mnogo uspeha!