Studenti otvorili pozorište „Promena“


Foto: Pozorište Promena

Studentkinja dramaturgije i direktorka pozorišta „Promena“, Aleksandra Mrđen je izjavila je za Blic da je pozorište postojalo i u prvoj polovini osamdesetih godina na Akademiji. Oni su ga ponovo oživeli prošle godine da bi imali gde da igraju, a jedan od glavnih zadataka je da se svake godine u njega dovode novi mladi studenti, kako pozorište ne bi zavisilo od volje pojedinca i ponovo palo u zaborav.

Predstava „Lizistrata ili Porazgovarajmo malo o ratu i miru“ na Festivalu internacionalnog studentskog teatra (FIST) osvojila je nagradu publike, kao i nekoliko nagrada na „Trema festu“ u Rumi.

U Sarajevu, Zenici i Bratislavi gostovali su izvodeći predstavu „Za šta biste dali svoj život“ u režiji Harisa Pašovića. Delo „Bure baruta“ im je predstava sa najviše izvođenja. Nju su izvodili na festivalima u Rumuniji i na Cetinju. U Novom Sadu i Vojvodini postali su poznati po brojnim humanitarnim predstavama koje su organizovali, obično za pomoć oboleloj deci.

Svaki student u „Promeni“ radi ono za šta se školuje. Glumci i reditelji rade svoj deo posla, studenti zvuka ili svetla svoj, dok im kolege sa slikarstva osmišljavaju vizuelni identitet, ali zajedno rade i stvari koje se u drugim pozorištima podrazumevaju: nameštaju scenu, čiste pre i posle predstave, zajedno dele troškove.
13432261_1543056339337115_7021884814898287456_n.jpg

Foto: Pozorište Promena

Aljoša Đidić, student glume, objasnio za Blic šta za njega znači čarolija. Za njega je čarolija pozorišta i kada sami nameštaju stolice, scenu, i kad posle obrišu pod, jer kod njih postoji samo želja za igrom i stvaranjem. Pesimističan je prema kulturi koja vlada u našem okruženju trenutno, pa smatra da je otvaranje sopstvenog pozorišta bio neminovan potez.

Režiser Nikola Končarević ima isti stav. On kaže da je stanje u kulturi depresivno, ali da se oni bore protiv toga. Njihov cilj je nešto drugačiji od većine mladih u Srbiji. Oni žele da ostanu u zemlji i da se bave onim za šta se školuju.


Izvor: Blic