Šta rade studenti za vreme vanrednog stanja?
Pixabay

Zbog obustave rada u svim obrazovnim institucijama u zemlji, fakulteti su, kao i škole prešli na onlajn nastavu. Da li studenti podržavaju ovu odluku, kako to funkcioniše na njihovim fakultetima? Upravo o tome smo razgovarali i tražili odgovore na sva gore navedena pitanja od studenata različitih fakulteta u Srbiji.

„Smatram da je država dobro postupila, ali bih ja čak uveo rigoroznije mere. Moramo biti disciplinovani kako nas ne bi zadesio italijanski scenario. Što se tiče Pravnog fakulteta, mislim da ovo neće mnogo uticati na kvalitet nastave, jer se fakultet dobro organizovao. 


Sva predavanja su nam dostupna na sajtu, a sva pitanja i konsultacije obavljamo sa profesorima preko mejla. Pomereni su nam i ispitni rokovi, tako da sada imamo više vremena za spremanje ispita. Od mera zaštite koristim dezinfekciona sredstva i, naravno, redovno pranje ruku″, izjavio je za iSerbiu Lazar Kostić, student Pravnog fakulteta.

Kako bi vas dodatno motivisali da pratite onlajn nastavu, izdvojili smo nekoliko njenih prednosti.

  • Pratite predavanja iz udobnosti svog doma, nema neudobnih stolica. Nema gradske gužve na putu do fakulteta, koja vas vrlo često nervira.
  • Nešto niste razumeli ili su vam na trenutak odlutale misli? Uvek se možete vratiti na taj deo predavanja.
  • Ne morate više da vežbate brzo pisanje hvatajući beleške.
  • Po prvi put možete pratiti predavanje uz kafu. Zar to nije ono što smo priželjkivali dok smo sedeli u poslednjem redu amfiteatra i čekali kraj skoro svakog predavanja?

Marija Mladenović sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu je izjavila da podržava meru države u vezi sa zatvaranjem fakulteta. „Mislim da je onlajn nastava dobra ideja, jer predavanja retko pohađamo. Međutim, mislim da je greška što su zatvoreni studentski domovi, veliki broj studenata morao je da napusti svoje sobe i vrati se u rodni grad, a tako potencijalno samo širimo virus.


Na njenom fakultetu onlajn nastava je najavljena, ali još nije počela. „Plaši me da će to možda još više ulenjiti studente, jer većinom učimo kampanjski. Kako sada nemamo kolokvijume i ispite, verujem da ćemo kasnije imati problema, jer ćemo učiti sve odjednom. 


Što se tiče mera zaštite od virusa koristim masku i rukavice. Takođe, izbegavam da izlazim napolju bez preke potrebe″, dodaje Marija.

Pixabay
Pixabay

„U potpunosti podržavam odluku o obustavi rada obrazovnih institucija, jer bilo kakvo okupljanje predstavlja veliki rizik za prenošenje i širenje virusa. Trenutno sam na master studijama i moj nivo studija za sada nema onlajn nastavu. Međutim, na osnovnim studijama imaju, ali ne iz svih predmeta″, rekla je Maja Mišić, student Poljoprivrednog fakulteta.

„Ovaj prekid će sigurno uticati na efikasnost učenja i razumevanje gradiva. Međutim, profesori su nam izašli u susret i oko svih problema i pitanja im se možemo obratiti putem mejla. Jedino što me brine su ispitni rokovi, plašim se da ne budu jedan za drugim, jer je to problem ako planiramo da polažemo više ispita.″

„Pošto sam boravila van Srbije, trenutno se nalazim u samoizolaciji koja će trajati 14 danaTrudim se da ne dolazim u kontakt sa ukućanima, higijena u kući je na visokom nivou, provetravam prostorije i dezinfikujem povšine, posebno kvake i ostale metalne povšine. Svako mora poštovati sva pravila, jer je to jedini način da zaštitimo sebe i druge″, dodala je Mišićeva.

Iako nam možda u ovom trenutku izolacija deluje kao kazna, koja nam remeti normalan društveni život, okrenimo se pozitivnijem razmišljanju


Imamo vremena za svoju porodicu, za razgovore sa njima, za knjige koje nikako da krenemo da čitamo, za film koji nam svi preporučuju. Naravno, bilo bi najbolje kada bismo pre toga završili sve obaveze oko onlajn nastave, jer bićemo opušteniji, a i lakše ćemo kasnije spremiti ispit.


„Mi smo od prve godine imali nekoliko kurseva koje smo radili onlajn, tako da nam ovo nije teško palo″, rekla je Ema Radovanović, student psihologije i dodaje:

„Ono što je 'ubijeno' je diskusija i učenje putem same diskusije. Po mišljenju mnogih sa fakulteta, to je najkvalitetniji vid nastave. Inače, efekat i kvalitet onlajn nastave, po mom mišljenju, mnogo zavisi od predmeta. Još uvek ne znamo kako će se polagati ispiti. Ne posećujem kafiće, sedim kod kuće i redovno perem ruke.″

Pixabay
Pixabay

Svi studenti podržavaju uvedene mere i shvataju ozbiljnost situacije. Ovim putem podsećamo koliko je važno da se pridžavaju saveta lekara koji kao prvu meru odbrane od virusa Covid- 19 navode redovno pranje ruku, i to toplom vodom, jer se smatra da je virus osetljiv na visokoj temperaturi. 


Maske za lice, kada smo u kontaktu sa drugima, i rukavice, koje su značajne kada nismo u mogućnosti da operemo ruke, naročito posle vožnje gradskim prevozom. Takođe, apeluje se da se ne izlazi iz kuće bez preke potrebe, što se posebno odnosi na starije osobe, koje najteže podnose ovaj virus.

Iako većini studenata prija ova obustava nastave i odmor od predavanja, savetujemo ih da ipak ne čekaju poslednji trenutak i redovno uče, jer kako sami kažu, posle će sve morati odjednom.