Zašto studenti koji menjaju fakultet ostaju bez budžeta?
Pixabay

Dakle, prvu godinu, kao i svaku drugu, bilo osnovnih, master ili doktorskih studija, na budžetu možete biti samo jednom, bez obzira na promenu visokoškolske ustanove. Jednostavnije rečeno, ukoliko ste na prethodnom fakultetu koristili pravo na školovanje iz budžeta u prvoj godini i odlučili se na prelazak na drugi fakultet, čak ni maksimalan broj poena na prijemnom ispitu i prvo mesto na rang listi, neće vam biti dovoljni da to pravo ostvarite i na novom fakultetu.

Šta kaže zakon?

Ovu novinu predvideo je Zakon o visokom obrazovanju, donet oktobra prošle godine. Pravilo je uvedeno kako bi studenti prve godine bili jednaki sa starijim studentima. 

Do donošenja ovog zakona suštinski se prva godina mogla više puta finansirati iz budžeta prilikom promene fakulteta.

Nada Kovačević, prorektor Univerziteta u Beogradu za portal Telegraf.rs rekla je: „Studenti svake godine ponovo stiču uslov za budžetske studije. Kao što ne mogu dva puta da budu finansirani iz budžeta na starijim godinama, tako ne mogu ni na prvoj, bez obzira na to da li je na jednom, ili na više fakulteta.”


Kandidati pri prijavljivanju za prijemni ispit upisuju da li su već bili na budžetu, a svaka tvrdnja proverava se u okviru istog univerziteta, dok se za proveru među univerzitetima čeka centralizovani sistem.

Kada izađu konačne rang liste pored ovih kandidata stajaće napomena da su samofinansirajući, bez obzira na to koje mesto na njoj zauzeli.

Pixabay
Pixabay

Šta kažu studenti?

Nerealno je očekivati da će se svaki mlad čovek sa 18 godina pronaći i upisati fakultet kroz koji će graditi budućnost kakvu želi

Koliko su iznenađeni oni koji su prošle godine ipak krenuli pogrešnim putem, a ove poželeli da to isprave?

Za Telegraf.rs svoje neprijatno iznenađenje podelila je i studentkinja iz Beograda koja je prošle godine upisala Pravni fakultet i shvatila da je pogrešila, a ove godine saznala da pri upisu na drugi, željeni fakultet neće ostvariti pravo na budžet: „Nigde nisam mogla da pročitam takvu informaciju kada sam počela da se spremam za prijemni”, kaže ona i dodaje kako će njeni roditelji morati da pozajme novac ili podignu kredit kako bi imali novca za školarinu.

Pixabay
Pixabay

Pokazalo se, da kao i mnogo puta do sada, zakon koji bi trebalo da štiti i stvori ravnopravnost među studentima, usled nedovoljno jasnog i transparentnog izlaganja, samo zbunjuje studente. Stoga, sami se veoma dobro informišite o svim pravnim i administrativnim začkoljicama i izbegnite neprijatna iznenađenja.


Izvor: telegraf.rs