Studenti, kako iskoristiti nezaposlenost?


Foto: British Council

Većina studenata neko vreme ostane nezaposlena kada završi fakultet, bez obzira koju su profesiju izabrali i da li je državni ili privatni fakultet, pogotovo diplomci u dvadesetim godinama. Bitno je napomenuti da i kod nas i u celom svetu, pored naznačene nezaposlenosti, postoji istovremeno i konstantan problem nedostatka odgovarajućih radnika, odnosno ljudi koji imaju potrebno znanje za posao, onih koji rade bez potrebne stalne pomoći i proveravanja sa strane, kao i onih koji brzo usvajaju nova znanja i sprovode ih u konkretnom poslu.

Pokrenite svoj blog

Ovim ćete pokazati da ste stručni u svojoj delatnosti, kao i da imate inicijativu i da ste izuzetno posvećeni profesiji. Pratite novosti u svojoj oblasti poslovanja. Šaljite svoju radnu biografiju i kad nisu konkursi, tako povećavate šanse za zaposlenje.

Potrudite se da razvijete svoju mrežu kontakata i putem društvenih mreža, foruma ili profesionalnih organizacija, jer ćete tako biti povezani sa poslovnom sferom u kojoj želite da se ostvarite. Ipak, ne zaboravite stare prijatelje! Mnogi često izgube kontakt s prijateljima dok rade.

citanje-bloga.jpg

Foto: DreamWeb hosting

Dajte sebi malo oduška i skrenite misli s problema, družite se. Ljudima će se dopasti što mislite o njima. Nikad se ne zna, možda baš vaš prijatelj ima neki poslovni predlog za vas. Pored prijatelja, tu je i porodica za koju je idealno vreme da joj se posvetite.

Slobodno vreme iskoristite za unapređenje svojih kvalifikacija

Danas se u skoro svakoj kompaniji traže multikvalifikovani radnici, zašto da to polje ostane prazno u vašoj poslovnoj biografiji? Potražite kurseve koji bi vas mogli zainteresovati, poput učenja stranog jezika, programiranja ili bilo kog kursa koji je u vezi sa vašim interesovanjima.

Što više znate da radite stvari koje drugi ne znaju da rade, bićete više plaćeni. Nezaposlenost označava zastoj veština i iskustva, zato pokušajte da to nadomestite.

Volontirajte

Volontiranje je još jedan vid dobre organizacije slobodnog vremena koje vam može pomoći u prevazilaženju nezaposlenosti. Oko 60% poslodavaca ceni kandidate koji su nekad obavljali volonterski rad, jer to znači da su društveno odgovorni, kao i da imaju razvijenu empatiju. Osim toga, proširićete opus poslova koje možete raditi, dobićete preporuku, a neki od njih vas mogu smestiti na visoki položaj sa dobrom platom.

11541912_1183617614998406_4409273552639101421_n.jpg

Foto: Bitka za Aerodrom

Organizujte grupnu akciju u smislu dobrotvornog koncerta, maskenbala za decu, obeležavanje lokalnog istorijskog događaja ili skupljanja potpisa za peticiju radi razrešavanja nekog problema u vašoj okolini. Možete organizovati i akciju sređivanja i čišćenja naselja u kome živite.

Konkurišite za stručnu praksu tokom studija

Ukoliko ste student završnih godina ili diplomac, pravo vreme je da razmišljate o stručnoj praksi, jer će poslodavci uvek davati prednost kandidatima sa radnim iskustvom pri konkurisanju za plaćeni posao. Nisu sve prakse plaćene, ali prednost svake prakse je u tome što su one sigurna prečica za lakše dobijanje plaćenog posla u budućnosti.

Posvetite se sebi i svom hobiju

Bavite se sportom, čitajte knjige, stvarajte, kuvajte... Učinite nešto za sebe za šta ne biste imali vremena da radite. Američki pisac, kritičar, esejista i kolumnista Orson Skot Kard je rekao da je nezaposlenost način na koji te kapitalizam tera da zasadiš baštu.

Nezaposlenost je samo prvi korak ka novoj avanturi!

Ako još uvek niste pronašli posao, ne očajavajte, jer možete kvalitetno iskoristi vreme pre nego što se ostvarite u svojoj struci. Jedna od blagodeti nezaposlenih je sloboda.

Ta sloboda ne znači da samo lenčarite i trošite tuđ novac, već da se aktivirate u pozitivnom smislu. Ako ste sačuvali malo novca, najbolji način da ih potrošite je da putujete. Za ovo nećete imati vremena kad počnete s poslom, a tokom studija možete da uštedite svoj džeparac i iskoristite slobodno vreme. Ako nemate dovoljno novca za putovanje u inostranstvo, sigurno možete naći neki zanimljiv grad u vašoj zemlji. Možete ići u šetnju ili provozati bicikl kroz neki deo grada koji niste ,,istražili“.


Izvori: Dragan Varagić Blog / Na dlanu / Poslovni dnevnik / Studentske prakse / Radni odnos