Studenti iz Novog Sada najbolji u Pekingu!
Pixabay

„Pedomation“

Pod ovim imenom nastupao je sjajan tim studenata iz Novog Sada.


Tim čine studenti pedagogije na Filozofskom fakultetu Tamara Dragojević, Jovana Adamov i Ognjen Obradović i master studenti inženjerstva računarske grafike Olivera Pavlović i Aleksandar Rajić.

„Pedomation“ predstavlja kombinaciju reči „Pedagogy“ i „Animation“.

Tim je osmislio sistem VOVREE, koji može samostalno da generiše 3D prostore i scenarije koji bi se koristili u specijalističkom obrazovanju. 

Suština njihove ideje i sistema jeste da korisnik uz pomoć virtuelne realnosti i egzo-odela može svoja znanja da testira u virtuelnom okruženju, što bi moglo da bude posebno značajno u profesijama, kao što je hirurgija. 

Problem je u tome što većina stručnjaka ne može da stiče praksu i da usavršava svoje sposobnosti u nekim delatnostima, a da ne ugrožava tuđ ili sopstven život, kao što je, na primer, slučaj sa hirurgijom. VOVREE premošćava taj problem time što omogućava korisnicima da stiču nešto što nazivamo „artificijalnom praksom“. Ova praksa daje mogućnost korisnicima da testiraju svoja znanja i da ih potvrde u bezopasnoj virtuelnoj sredini. Time im se omogućava da u fizičkom, realnom svetu budu uspešniji u svojoj delatnosti. Sistem, odnosno veštačka inteligencija, stvara virtualeni svet i scenarije koristeći velike baze podataka“, objašnjavaju za 021.rs novosadski studenti.

Prema rečima Olivere Pavlović, timovi su imali 48 sati da osmisle inovaciju koja će upotrebom tehnologije unaprediti obrazovanje. Srpski tim se odlučio za rešenje koje kombinuje postojeće proizvode – VR naočare i egzoodela sa onim što na tržištu nedostaje – sistemom koji bi bio sposoban da sam stvara virtuelne svetove koristeći podatke sa interneta i drugih baza podataka, a koji će pomoći obrazovanju u različitim strukama, ali i ubrzati proces stvaranja virtuelnog sveta, štedeći na radnoj snazi i finansijskim resursima.

Međutim, njihova ideja je još uvek - ideja. Za njenu realizaciju potrebno je više kadrova u timu, novac i mnogo vremena. 


Kako kažu za 021.rs, ne bi bilo loše da se sa idejom upoznaju i kompanije koje se bave razvojem ove vrste tehnologije.

Izvor: Najstudent.com021.rs