Student stomatologije u brobi protiv siromaštva


Foto: Srbija Danas

„Bio sam jedan od pet izabranih studenata iz celog sveta koji su od 5. do 6. septembra 2016. godine, vodili volonterski projekat u Mozambiku ispred Svetske asocijacije studenata stomatologije (IADS). Ovaj put, sa prijateljima dr Brunom Valićem i dr Danijelom Domićem, odlučio sam da krenem korak napred. Kao ambasador organizacije Dentist the world, rešio sam da pomognem volonterski projekat u Zanzibaru”, izjavio je Mićić za Srbija Danas.

Naveo je i da su se za ovakav projekat odlučili, jer žele svoje stomatološke ordinacije da izmeste iz svakodnevne zone komfora i upuste se u drugačije uslove. Cilj im je i da mladim doktorima ponude praktičnu primenu znanja koja je u isto vreme u službi humanosti.

Za Srbija Danas je istakao da nije oklevao nijednog trenutka kada je čuo za stomatološku humanitarnu misiju koja se odvija u siromašnim afričkim zemljama.

„Sam projekat odvijao se na tri geografske lokacije: Maputo, Matola Rio i Matola. Za 21 dan, koliko sam aktivno proveo radeći na projektu, sa timom sam posetio dve osnovne škole (Djuba i Luz e Vida), dva sirotišta za decu bez roditeljskog staranja i sigurnu kuću za decu žrtve prostitucije i trgovine decom. Kroz projekat je prošlo oko 2000 dece uzrasta od 5 do 15 godina”, opisao je Ljubomir Mićić za Srbija Danas i dodao da je kroz projekat edukovano 22 nastavnika i osam prevodilaca, koji će nastaviti i kontrolisati misiju na tim lokacijama.

Za same ljude, kojima je pružena pomoć, Mićić je za Srbija Danas rekao da su provobitno bili iznenađeni i nepoverljivi, ali pošto je njegov tim osmislio strategiju za pridobijanje njihovog poverenja, vrlo brzo su čak i postali prijatelji. Prema njegovim rečima, u živote tamošnjih žitelja uneli su promenu koja će zauvek ostati u sećanju svih.

image4.png
Foto: Srbija Danas

Mićić je za Srbija Danas ovu humanitarnu misiju prikazao kao pozitivno iskustvo, ali je govorio i o teškoćama koje su im preprečile put: „Najteže je bilo pronaći finansijska sredstva, kako bih pokrio deo troškova za učešće na jednom ovakvom projektu.

Vrlo emotivno sam doživeo prvi susret sa decom u sigurnoj kući, gde su se nalazile žrtve prostitucije i trgovine decom. Nakon toga, usledio je susret sa klincima iz sirotišta gospođe Berte, koji su nas dočekali cvećem i porukama dobrodošlice. Poseban utisak na mene ostavila je iskrena emocija i zahvalnost dece za jednu četkicu, koju smo im poklonili. Impresionirala me je vera i nada za boljim životom u uslovima koji su nezamislivi za većinu ljudi na našem podneblju. Osnovni životni uslovim kao što su: voda, električna energija i hrana, o kojima većina nas ne razmišlja, za ljude i decu u Mozambiku su jedina životna briga”.

Mićić objašnjava za SrbijaDanas.com da u Zanzibar neće krenuti sam, već sa timom od 25 ljudi, a da će vođe tima biti najiskusniji članovi. To su prema njegovom mišljenju upravo dr Valić i dr Domić.

image8.png
Foto: Srbija Danas

On je naveo da će im cilj biti da, kroz improvizovane out reach stomatološke kampove, obuhvate što veći broj pacijenata. Kako kaže, posvetiće se i edukaciji dece o pravilnom održavanju oralne higijene, kao i edukaciji lokalnih dentalnih terapeuta, koji uglavnom znaju samo za najjednostavnije metode vađenja zuba, ali ne i njihovog očuvanja. „U teškim i improvizovanim uslovima, svoje znanje i iskustvo pokušaćemo da prenesemo i jedni na druge”, rekao je ovaj mladi humani stomatolog i zahvalio se svima koji su ga na nesebičan način podržali.


Izvori: Srbija Danas