Šta očekuje stare studente u novoj školskoj godini?
freepik

Ono što najviše brine stare studente jeste to da li će se ponovo upisivati ili će samo nastaviti studije.  


Odluka Odbora skupštine Srbije za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo je ta da im se omogući besplatan nastavak školovanja narednih godinu dana. S druge strane, veliku pobunu prave fakulteti u Beogradu koji su nastavili da upisuju studente, što je suprotno odluci odbora. Na šalteru ih i dalje čekaju razne neprijatnosti, da moraju da se ispišu, pa ponovo upišu, a odlučeno je da neće biti dodatnih finansijskih troškova. Kažu da je taj dopis iz Ministarstva samo obaveštenje koje ne obavezuje fakultete. 

Novi rok za ,,večite studente’’ zahtevao je Skonus

Skonus je predložio da se starim studentima produži rok za diplomiranje, ali uz obavezu da se izvrši prijava onih koji žele da nastave studije. Isto tako, Skonus demantuje da su predložili rešenje bez konsultacije sa njima.


Predsednik SKONUS-a je za naš portal objasnio da se produženje roka za njih može predstaviti pod ekvivalentnim modelom, koji podrazumeva da ,,produženje bude regulisano kao što je i studentima koji su upisani po novom zakonu, odnosno da im se produženje određuje u odnosu na preostali broj ispita. ‘’ 

pexels
pexels

Povodom ovog zahteva predstavnici studentske konferencije su razgovarali s predsednikom odbora Muamerom Zukorlićem, koji, kako prenosi Blic, kaže da je u tom razgovoru izrazio uverenje da je ,,veoma mali prostor za prihvatanje predloga". 


Ništa pozitivnije nije delovao ni ministar prosvete koji kaže da odluka o eventualnom novom roku ne zavisi  od njega i da je pomalo besmisleno, jer više nema predavača za neke predmete koji su i ukinuti. 

Septembar 30. 2018. godine je određen kao poslednji dan do kada upisani studenti pre novog programa mogu da dođu do diplome ,,po starom’’.

Izuzetak su studenti medicine, kojima rok za diplomiranje ističe na kraju školske 2018/19. godine. 


Više od 3200 studenata je potpisalo peticiju, u kojoj traže da im se rok za diplomiranje produži za dve godine, od kojih je 90% apsolvenata. ,,Večiti studenti’’ smatraju da su fakulteti potpuno nezainteresovani za njihov položaj, ispite polažu po novom programu i nisu im određeni posebni rokovi.  


Neminovno je da će biti problema ako stari studenti budu morali da se upišu na novi studijski program,jer će biti veliko opterećenje za sistem.  

 

Izvor: Blic, Vecernje novosti