Srpski studenti na svetskom prvenstvu u debatovanju
Facebook

Debateri akademske debatne mreže „Otvorena komunikacija Aleksandra Mihajlović, studentkinja Fakulteta političkih nauka, i Miloš Marjanović, student Pravnog fakulteta, uspeli su da stignu do finala turnira debatovanju, i to u kategoriji engleski kao drugi jezik.


Miloš i Aleksandra su u finalu debatovali protiv timova sa Oksforda, iz Montreala i Latinske Amerike. U finalu takmičenja pobedio je tim sa Oksforda, ali je značajno za naše studente bilo to što se za pobednika biralo upravo između njih i tima sa Oksforda. Pored timskog uspeha, dobili su i pojedinačne nagrade, Miloš je bio peti, a Aleksandra šesti najbolji govornik turnira.


Aleksandra  je za iSerbiu otkrila kako je izgledalo samo takmičenje, svoje impresije o ulasku u finale i ishodu takmičenja: 


„Takmičenje je organizovano tako da imamo devet preliminarnih rundi i svaka runda ima posebnu temu o kojoj debatujemo, a koja je tema saznajemo samo 15 minuta pre nego što treba da pričamo o njoj. Ako sakupimo dovoljno bodova iz ovog dela takmičenja, onda prolazimo dalje u četvrtfinale, kad ponovo debatujemo da bismo se plasirali u polufinale i zatim u finale.  U suštini, srećni smo zbog finala ali nam je žao što nismo pobedili zato što je bilo veoma blizu. Međutim, izvukli takvu poziciju da pričamo prvi u finalu, te nismo imali priliku da u potpunosti odgovorimo na slučaj tima koji je pobedio, ali je veliki uspeh i to da je odluka o tome ko je pobednik bila između nas.”

Privatna arhiva
Privatna arhiva

A kakav je osećaj biti u finalu jednog ovako priznatog svetskog takmičenja rekla je da „je jako lep osećaj pričati ispred pune sale u pozorištu Teatro de la Ciudad Esperanza Iris, koji sad obeležava 100 godina postojanja.”


Aleksandri ovo nije prvi put da se plasira u finale međunarodnog takmičenja, ali je jako zadovoljna plasmanom, jer se ovo finale razlikuje po kvalitetu i broju učesnika. Veoma je bitna stvar što su se plasairali u samo finale u konkurenciji koja broji 400 timova, i to timova sa univerziteta kao što su Kembridž, Oksford, Harvard i Sidnej, a pogotovo uzimajući u obzir to da njima engleski nije maternji jezik.


Takođe, i njen parner u debatovanju je uspešan na dosadašnjim takmičenjima. Miloš Marjanović je prošle godine sa svojom partnerkom Teodorom Rešetar odneo titulu svetskog prvaka na debatnom prvenstvu održanom u Holandiji.


Tema debatovanja bila je „U demokratskim postkolonijalnim državama, ovaj dom veruje da bi opozicione partije od partije nezavisnosti trebalo da proklamuju i koriste nasleđe antikolonijalnog otpora”.


Srbiju je predstavljao još jedan tim: Stefan Kurandić i Matija Milekić sa Fakulteta organizacionih nauka, a kao sudija na takmičenju učestvovao je Marko Ćirović, asistent na Fakultetu organizacionih nauka. Stefan i Matija su, kako nas je obavestila Aleksandra, uspeli da se plasiraju kao 8 tim za polufinale u kategoriji engleski kao strani jezik. Međutim, još jedan tim iz Latinske Amerike, Rosario, imao je isti broj bodova, tako da su oni učestvovali u prvom debate off, gde su samo ta dva tima debatovala za prolaz u polufinale. Nažalost, nisu uspeli da ih pobede, ali i ovo je veliki uspeh.


Svetsko univerzitetsko debatno prvenstvo, koje se održava svake zime u drugoj zemlji sveta od 1981. godine, jeste takmičenje u formi britanske parlamentarne debate, podeljeno je u tri takmičarske kategorije (otvorena kategorija, engleski kao drugi jezik i engleski kao strani jezik) i najveće je godišnje okupljanje studenata na svetu.

Sledeće svetsko prvenstvo biće održano u Kejptaunu u Južnoafričkoj Republici.