Srpski stipendisti nastaviće školovanje u Francuskoj
Pixabay

Među stipendistima se nalaze dvadeset i troje studenata master studija i dva studenta doktorata u komentorstvu, koji imaju potpune stipendije. Ovo podrazumeva da su im pokriveni troškovi upisa na fakultet, socijalnog osiguranja i života u Francuskoj.

Uz njih, na osnovne studije će otići 15 gimnazijalaca, a njihova stipendija podrazumeva da će plaćati istu školarinu kao i francuski studenti – 300 evra godišnje, nasuprot cene za strane studente koja iznosi 3.000 evra godišnje.

Ambasador Francuske Frederik Mondolini je čestitao studentima i naveo da će oni sada pripadati velikoj porodici stranih studenata iz čitavog sveta koji dolaze u Francusku da studiraju, kojih je trenutno oko 350.000.

On navodi da je Francuska četvrta zemlja u svetu po prijemu stranih studenata. Takođe, navodi da je Francuska na putu reformi koje podrazumevaju da u toj zemlji godišnje studira pola miliona studenata iz drugih zemalja, te da je poseban napor učinjen kada je Srbija u pitanju, jer je to zemlja koja je kandidat za pristup Evropskoj Uniji.


„Pored kulturne baštine koja je poznata, 31 preduzeće iz Francuske se nalazi na listi prvih 500 preduzeća u svetu, a i zemlja je inovacija u oblasti digitalnih tehnologija”, ističe Mondolini za Studio B i navodi da su studije u Francuskoj pristupačnije nego u drugim zemljama, a da su pritom visokog kvaliteta.

Pixabay
Pixabay

On je izrazio nadu da će stipendisti ostati privrženi Francuskoj i nakon studija i da će nakon povratka u Srbiju ostati u kontaktu sa Francuskim institutom i postati članovi Udruženja studenata koji su studirali u Francuskoj. „Naša želja je da postanete članovi tog udruženja i da nastavite da doprinosite francusko-srpskoj saradnji“, rekao je Mondolini.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Viktor Nedović je čestitao u ime Ministarstva stipendistima. „Ministarstvo prosvete smatra i vidi saradnju sa Francuskom kao jednan od ključnih prioriteta saradnje u međunarodnim okvirima, a saradnja se odvija na mnogim nivoima u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija“, rekao je Nedović.


On je rekao da se od stipendista očekuje da se vrate u Srbiju i da kroz komunikaciju sa Francuskom u zemlji nastave razvoj svojih karijera. Takođe, navodi da Francuska i Srbija imaju programe saradnje koji se tiču mobilnosti i da se očekuje da današnji stipendisti u budućnosti budu nosioci projekta „Pavle Savić“.

Izvor: Studio B